Se împlinesc acum, în acest Noiembrie, 175 de ani de la întâlnirea marelui Franz Liszt cu locuitorii Aradului, concertele pe care senzaționalul pianist și compozitor al secolului al XIX-lea le-a susținut în 8 și 10 Noiembrie 1846, în salonul oficial al hotelului „Crucea Albă” și în sala de festivităţi a vechii Primării, numărându-se printre cele mai elitiste evenimente din trecutul nostru cultural.
Cu gândul plin de recunoștință, Filarmonica Arad marchează această aniversare prin tematica principală a concertului simfonic din 11 Noiembrie 2021, cea dedicată creației componistice lisztiene, văzută din perspectiva marelui pianist virtuoz și din aceea a creatorului poemului simfonic, unul dintre dintre genurile muzicale cele mai ilustrative şi emoţionale ale epocii romantice.
Așadar, arădenii sunt invitați la audiția Concertului nr. 1 în mi bemol major pentru pian și orchestră și a poemului simfonic Preludiile, două dintre cele mai remarcabile partituri lisztiene, cele pe care le-am însoțit cu pagini la fel de strălucitoare din literatura muzicii clasice maghiare, uvertura la opera Hunyadi László de Ferenc Erkel și Dansuri populare românești de Béla Bartók.
Invitații serii de 11 Noiembrie, de la ora 19.00, sunt dirijorul Daniel Manasi și pianistul Luca Toncian.

Recomandările redacției