Scriam la începutul verii despre apariția viperelor în zona băilor din Lipova, iar mai apoi la Julița. Iată că ieri aceste specii au fost descoperite și într-o altă parte a județului și anume la Agrișu MIc. Anunțul îl face chiar primarul comunei, Cornel Popa care avertizează cetățenii de apariția acestei specii în zonă.

,,Stimati cetățeni , vă aduc la cunoștință că ieri 09 septembrie 2021, a fost semnalată prezența într-o gospodărie din localitatea Agrișu Mic a unei vipere.

 Este vorba despre vipera comuna ( vipera berus) , șarpe veninos, de mărime mijlocie din familia viperidae.

  Vipera comună este întâlnită în luminișurile din pădurile de foioase și conifere. Este foarte activa ziua în zilele de caniculă . Dimineața și seara caută locuri însorite pentru a se încălzi.

 Vipera comună atacă mușcând fulgerător animalele mari sau omul, numai când se simte amenințată și se apară.

 În cazul în care observați prezența viperei , pastrați o distanță de siguranțaă pentru protecția dumneavoastră.

 În cazul în care sunteți mușcați de aceasta specie sunați imediat la numărul de urgență 112”, scria în această dimineată primarul pe pagina sa de facebook. . 

Reamintim că aceste specii sunt protejate de lege, așa cum am mai scris în paginile ziarului nostru, iar omorârea lor se pedepsește conform hotărârilor în vigoare. Cu toate acestea Asociația Milvus Transilvania Vest trage  un semnal de alarmă, după ce au fost semnalate mai multe cazuri în toată țara de șerpi omorâți. „Asta ne confirmă și herpetologii, cei care se ocupă de studiul reptilelor (șerpi, șopârle, țestoase) și al amfibienilor (salamandre, tritoni, broaște). Grupul de pe Facebook – Herping Romania (n.b. herpetologia – știința care se ocupă cu studiul amfibienilor și al reptilelor) este plin cu astfel de semnalări din toată țara”, se arată în comunicatul Asociației Milvus Transilvania Vest.

Acest fenomen are loc în condițiile în care șerpii sunt protejați atât prin Legislația europeană (Directiva Habitate), cât și prin cea românească (OUG 57/2007 și Legea nr. 49/2011), „iar prelevarea, capturarea sau uciderea speciilor prevăzute în anexele actului juridic menționat se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă penală de la 30.000 lei la 60.000 lei”.

Specialiștii precizează că șerpii din jurul gospodăriilor sunt de regulă specii neveninoase, care, cel mult, vor ține sub control numărul de rozătoare. „Iar dacă în timpul unor ieșiri în natură veți observa vipere, amintiți-vă că sunt specii protejate, ceea ce înseamnă că și noi, cetățenii, avem obligația morală să o facem”.

Reamintim că am scris în ziarul nostru la mijlocul lunii iunie, despre un bărbat de 65 de ani care a a ajuns în stare gravă la spital fiind mușcat de o viperă, în localitatea Julița.

Familia victimei a acuzat atunci că în zonă ar fi fost niște pesoane care ar fi aruncat dintr-o dubiță mai multe exemplare din această specie. Soția bărbatului mușcat de șarpe, Viorica Mărginean a declarat atunci : „Vecinul a omorât patru şerpi în zona asta. Ce ştiu din două surse, că o fundaţie a descărcat vipere în zonă şi din altă sursă cineva a văzut o dubiţă albă care a deschis uşile şi au râs… după ce a plecat dubița s-au dus să vadă şi tot drumul era plin de vipere“.

 

 

Recomandările redacției