Ţeapa de pe OLX care te lasă fără bani, a apărut de aproximativ un an în țara noastră. Poliţiştii atrageau atunci  atenţia asupra unei metode folosite de escroci pe site-urile de vânzări second-hand. Platforma OLX este una din preferatele escrocilor când vine vorba de înşelătorii on-line şi asta pentru că îşi găsesc rapid victime printre miile de utilizatori zilnici ai site-ului.

Se pare că, de câteva zile, metoda este din nou folosită  printre arădeni. O arădeancă avertizează să ne ferim de astfel de țepe. Ea a era să o pățească zilele trecute,  dacă nu ar fi simțit că ceva nu este în regulă.  Femeia a pus pe un site de vânzări   un pat, a fost contactată de un așa zis cumpărător, care i-a trimis un link fals de unde urma să-i sustragă datele bancare. Noroc că femeia a simțit că ceva nu este bine și a oprit discuția cu așa zisul cumpărător.

Metoda se numeşte „phisihng”, un termen din engleză derivat din „fishing” – „a pescui”, adică escorcii stau la pescuit şi aruncă momeala până „muşcă”.

Aceasta este una dintre metodele folosite de escroci și  presupune contactarea unui utilizator care are la vânzare un obiect, să spunem o bicicletă, o haină, un elecrocasnic sau un alt obiect scos la vânzare. Escrocul se declară interesat, mai negociază la preţ  iar în cele din urmă, cade la o înţelegere cu proprietarul.

Apoi, îi spune proprietarului că va face  plata. Îi trimite şi un link fals, care seamănă  cu site-ul OLX, apoi  îi cere proprietarului să-i trimită datele de pe card, ca să-i intre banii în cont.

Deseori vânzătorii crezând că nu are ce să se întâmple, dau datele de pe card, inclusiv codul CVV/CVC de pe spatele cardului, cel folosit pentru aprobarea tranzacţiilor bancare. În secunda în care au fost trimise aceste date, escrocul le foloseşte pentru a scoate banii de pe card.

Polițiști avertizau acum aprope un an să acordăm mare atenție în  momentul în care facem tranzacţii on-line cu persoane necunoscute și sa nu trimitem niciodată datele de pe card.

Mulți dintre cei contactați în acest fel și au dat seama de păcăleală când deja a fost mult prea târziu. Hoţii se folosesc de conturi din străinătate, iar banii nu mai pot fi recuperaţi.

sursa foto: facebook

 

 

 

 

Recomandările redacției