La finele săptămânii trecute la Sălăjeni, sat ce aparţine din punct de vedere administrativ de oraşul Sebiş s-a desfăşurat o mare sărbătoare: fiii satului s-au întors acasă, măcar pentru o zi. Unii nu au mai fost în localitate de zeci de ani, dar asta nu înseamnă că au uitat vreo clipă de unde au plecat.
Însă până la bucuria reîntâlnirii vom parcurge la pas localitatea. Anul trecut, în luma sep­- tembrie aşezarea a fost crunt lovită de furia naturii. Furtuna a distrus acoperişul şcolii, dar şi al Căminului cultural din localitate. Acum, ambele sunt reabi­litate. Pe lângă acestea s-au asfaltat şi câteva străzi, astfel că oamenii locului pot circula mai bine. Se vede că la Sălăjeni lucrurile se schimbă în bine în scurt timp.
Dar să revenim la motivul sărbătorii şi anume cel al aducerii fiilor satului laolaltă. S-a format un grup de iniţiativă care de la primul moment a avut sprijinul necondiţionat al primarului interimar de Sebiş, Radu Demetrescu, dar şi al Composesoratului din Sălăjeni.
Aşadar, a venit şi clipa marii reîntâlniri: sâmbăta, pe o arşiţă înăbuşitoare, dar care nu a mai contat în comparaţie cu îm­brăţişările şi lacrimile de bucurie de care oamenii au avut parte în faţa bisericii ortodoxe din lo­calitate. În cinstirea memoriei celor plecaţi, un sobor de preoţi a oficiat o slujbă de pomenire. Au luat cuvântul câţiva vorbitori printre care Gheorghe Feieş, consilier al preşedintelui Consiliului Judeţean Arad, urmat de fiul satului, ziaristul Ştefan Tabuia şi prima­rul interimar Radu Demetrescu. Acesta a spus: „Mă bu­cur că această iniţiativă a prins viaţă. Este un început foarte frumos şi noi vom fi mereu alături în astfel de momente de bucurie, de regăsire şi de aducere aminte“. Merită amintit că unii dintre participanţi nu s-au mai văzut de zeci de ani.
După aceste momente festive mulţimea a plecat spre Căminul Cultural din localitate. A fost o masă comună în care lumea s-a aşezat temeinic la depănat poveşti, amintiri, bu­curii şi, poate şi necazuri pe care le-au trăit de-a lungul vieţii. Dar care sunt mai uşor de trăit dacă le împărtăşeşti cu cei dragi.
După aceasta a urmat şi un frumos program artistic susţinut de către formaţia „Fraţii Şandru“, care a cântat muzică specifică zonei. De asemenea, s-au mai aflat în faţa publicu- lui şi alţi solişti de muzică populară, dar şi câteva ansambluri.
Nimeni nu a plecat mai devreme, semn că întregul program a fost foarte apreciat de către toţi oamenii prezenţi la eveniment. Însă merită amintită, încă o dată implicarea Primăriei Sebiş şi a Composesoratului Sălăjeni la reuşita acestei manifestări. Iar oamenii au promis că acesta a fost doar începutul unor întâlniri cu fiii satului. Iar astfel de reuniuni vor deveni o adevărată tradiţie la Sălăjeni.

Recomandările redacției