Marea Britanie, după ce a rezistat miercuri celei mai calde zile din acest an, continuă să se confrunte cu prima sa caniculă din ultimii şapte ani, ce îi îngrijorează pe părinţi, dar care îi încântă pe comercianţii de îngheţată, transmite AFP.

Cu 32,2 de grade Celsius înregistrate la Hampton, în sud-vestul Londrei, termometrul a atins un nou vârf miercuri şi valul de căldură ar urma să continue vreme de mai multe zile, fără a exista însă şanse să fie atins recordul de 38,5 de grade Celsius înregistrate în 2003.

În condiţiile în care vânzările de îngheţată au crescut vertiginos şi pe fondul temerilor cu privire la stocurile de cărbune de lemn pentru grătare, cota de alertă, de nivel trei pe o scară de patru, a fost extinsă pentru noi regiuni şi vizează de acum înainte, după regiunea Londrei şi Sud-Vest, şi centrul ţării.

Autorităţile sanitare continuă să emită recomandări, mai ales cu trimitere la persoanele din categoriile de risc – persoanele în vârstă, copiii şi femeile însărcinate -, în contextul în care ţara aşteaptă, printre altele, naşterea ‘bebeluşului regal’. Pe de altă parte, serviciile de intervenţie se află în alertă pentru a preveni cazurile de înec, după ce patru persoane şi-au pierdut viaţa în acest fel marţi, în accidente separate.

Potrivit The Times, valul de căldură ar fi făcut deja ‘sute de victime’. Ziarul a avansat chiar cifra de 760 de morţi, în baza proiecţiei unui statistician care a combinat datele din ultimii ani pentru a ajunge la concluzia unei creşteri a ratei mortalităţii, notând că aceasta creşte odată cu temperaturi mai mari de 26 de grade Celsius. Pe de altă parte, şcolile au trimis scrisori prin care au încercat să îi liniştească pe părinţi. ‘Vă asigurăm că copiii dumneavoastră se află în interior între orele 11:00 şi 15:00 şi că beau suficientă apă’, se arată în unul din aceste mesaje.

 

(AS – autor: Bogdan Mureşan, editor: Flori Tiulea)

 

Recomandările redacției