Reacţia Uniunii Europene la creşterea numărului de imigranţi care încercau să ajungă pe teritoriul său a fost „lamentabilă,” aceasta este concluzia unui raport întocmit de o comisie a Parlamentului Marii Britianii, care critică UE ca fiind nepregătită să facă faţă crizei refugiaţilor.

„Eforturile Europei de a aborda această colosală criză a refugiaţilor au fost lamentabile”, a declarat Keith Vaz, preşedintele Comisiei parlamentare pentru afaceri interne, care a publicat raportul, citat de site-ul postului de televiziune France 24.

UE şi statele membre nu a reuşit să anticipeze amploarea fluxurilor de imigranţi şi nu au avut structuri şi mecanisme capabile să facă faţă acestei situaţii.

„Drept rezultat, Uniunea Europeană a fost prea lentă pentru a răspunde într-un mod coordonat,” se afirmă în raport, care are la bază o anchetă desfăşurată pe parcursul unui an.

Aproximativ 1,3 milioane de solicitanţi de azil, majoritatea din Siria şi Irak, au sosit în Europa de la începutul anului 2015, fapt ce a agravat resentimentele populaţiei în unele ţări şi chiar a dus în pericol de prăbuşire zona Schengen.

Temerile cu privire la creşterea numărului de imigranţi a fost un factor major pentru care britanicii au votat să părăsească Uniunea Europeană în luna iunie.

Comisia parlamentară a descris controversatul acord cu Ankara, prin care refugiaţii ajunşi pe insulele greceşti sunt trimişi înapoi în Turcia, drept un „răspuns semnificativ,” însă unul venit „mult prea târziu”.

Anul acesta, peste 256.000 de oameni au ajuns pe ţărmurile europene, în timp ce peste 3.100 au decedat sau sunt dispăruţi în urma călătoriei spre Europa, potrivit Agenţiei ONU pentru Refugiaţi.

Recomandările redacției