Companiile britanice sunt nevoite să se bazeze pe lucrătorii străini într-o serie de domenii „de importanţă strategică”, în contextul în care elevii britanici continuă să evite matematica şi disciplinele ştiinţifice la şcoală, avertizează un raport, preluat de The Daily Telegraph.

 

 

 

Per total, imigranţii reprezintă 20% din lucrători în domenii cum ar fi extracţia de petrol şi gaze, programarea şi producţie aerospaţială şi ingineria electronică şi optică.

Raportul avertizează că 50% dintre cele 119 profesii prezente pe „lista de ocupaţii unde se înregistrează deficite” a guvernului de la Londra (care oferă firmelor dispensă specială pentru a angaja personal de peste hotare) necesită abilităţi inginereşti.

De asemenea, alte 20% dintre aceste profesii necesită cunoştinţe ştiinţifice şi tehnice.

Lipsa este atât de acută încât universităţile îşi completează cursurile cu aplicanţi din străinătate, în condiţiile în care o treime dintre locurile oferite în discipline privind ingineria şi tehnologia sunt ocupate de către studenţii non-britanici, se indică în raport.

Analiza, publicată duminică de Ministerul pentru Afaceri, Inovaţie şi Dezvoltarea Competenţelor, cere măsuri drastice pentru a satisface „cererea substanţială” de ingineri.

În replică, guvernul a insistat asupra faptului că a alocat aproape 49 milioane de lire pentru a îmbunătăţi competenţele de inginerie ale britanicilor.

Săptămâna trecută, premierul David Cameron a cerut Marii Britanii „să spună nu” lucrătorilor est-europeni, prin îmbunătăţirea sistemului de educaţie şi ajutarea tinerilor să concureze cu imigranţii pentru locurile de muncă.

De altfel, cifrele publicate în acest an de către Oficiul Naţional de Statistică au indicat că numărul de persoane de origine străină care şi-au găsit loc de muncă în Marea Britanie a crescut cu 225.000, ajungând la 4,26 milioane într-un an, comparativ cu o creştere de doar 192.000 de lucrători născuţi în Marea Britanie.

Raportul, realizat de profesorul John Perkins, consilier ştiinţific şef la Ministerul pentru Afaceri, Inovaţie şi Dezvoltarea Competenţelor, a declarat că trebuie luate mai multe măsuri pentru a încuraja elevii britanici – şi în special fetele – să aleagă calificări care vor să-i conducă spre locuri de muncă în domeniul ingineriei.

Acesta avertizează, totodată, că există un deficit masiv de lucrători britanici calificaţi, în pofida faptului că aproape un milion de tineri cu vârste cuprinse între 16 şi 24 de ani nu au în prezent un loc de muncă sau sunt încadraţi într-o instituţie de învăţământ. AGERPRES (AS – autor: Ana Bîgu, editor: Gabriela Ionescu)

 

Recomandările redacției