Parlamentul britanic a respins joi seară, cu o diferenţă de 13 voturi, moţiunea primului ministru David Cameron pentru o intervenţie militară în Siria, un vot pe care şeful guvernului s-a angajat imediat să îl respecte, dar şi o înfrângere răsunătoare pentru un guvern ce părea foarte aproape să se alăture Statelor Unite într-un posibil atac de pedepsire a regimului lui Bashar al-Assad pentru o presupusă utilizare a armelor chimice, notează Associated Press şi AFP.

„Este clar că Parlamentul britanic nu vrea o intervenţie militară britanică. Iau notă şi guvernul va acţiona în consecinţă”, a reacţionat David Cameron într-o scurtă declaraţie, adăugând că el „se angajează să respecte voinţa Camerei Comunelor”.

Moţiunea guvernamentală a fost respinsă de 285 de deputaţi contra 272.

Cu puţin timp înainte, o moţiune prezentată de partidul laburist pentru a cere înainte de orice decizie „dovezi convingătoare” ale vinovăţiei regimului lui Bashar al-Assad în presupusul atac cu arme chimice de la 21 august în Siria a fost de asemenea respinsă.

Moţiunea guvernamentală propunea condamnarea „folosirii armelor chimice în Siria pe 21 august 2013 de către regimul lui /Bashar al-/ Assad” şi convenea că „un răspuns umanitar puternic este necesar din partea comunităţii internaţionale, implicând dacă este necesar o acţiune militară care să fie legală, proporţională şi destinată salvării de vieţi prin împiedicarea oricărei viitoare utilizări a armelor chimice în Siria”.

Ea prevedea necesitatea unui al doilea vot în Camera Comunelor înainte de a declanşa o acţiune militară, odată obţinut raportul inspectorilor ONU.

 

 

(AS – editor: Sorin Calciu)

 

Recomandările redacției