Peste jumătate din căminele britanice întâmpină dificultăţi în a reuşi să-şi plătească facturile la sfârşitul lunii, relevă datele unui sondaj publicat vineri şi preluat de AFP.

Circa 52% dintre cele 5.000 de persoane chestionate de Money Advice Service, un organism public de consultanţă financiară, susţin că abia le ajung banii de la o lună la alta. Într-un sondaj similar din anul 2006, acest procent era de 35%.

Odată cu criza economică, oamenii devin preocupaţi mai mult de ‘supravieţuirea până la următorul salariu decât de realizarea unor economii’, constată raportul întocmit pe baza sondajului. Astfel, 21% dintre cei intervievaţi afirmă că ar prefera să primească imediat 200 de lire sterline în loc să încaseze 400 de lire sterline peste patru luni. De asemenea, 42% dintre participanţi susţin că ar nevoiţi ‘să caute soluţii’ în eventualitatea apariţiei unei cheltuieli neprevăzute de 300 de lire sterline (echivalentul a 343 de euro).

‘Recunoaştem că vremurile continuă să fie grele pentru oameni, dar ne menţinem direcţia şi economia britanică este pe cale să se însănătoşească’, comentează un purtător de cuvânt al Ministerului de Finanţe.

Money Advice Service a identificat şi lacunele majore din gestiunea bugetului personal care nu fac decât să înrăutăţească situaţia economică a britanicilor. Una dintre acestea este că circa 16% dintre persoanele sondate nu ştiu cum să-şi găsească soldul pe un extras de cont, iar 35% dintre ele nu înţeleg influenţa inflaţiei asupra economiilor proprii.

‘În teorie, gestiunea banilor este ceva simplu: cheltuiţi mai puţin decât câştigaţi şi pregătiţi-vă viitorul. Dar când aplicăm teoria în lumea reală, atunci apar problemele’, conchide Caroline Rookes, directoarea Money Advice Service.

 

 

(AS – autor: Sorin Popescu, editor: Flori Tiulea)

 

 

Recomandările redacției