Liderul Partidului Laburist de opoziţie, Jeremy Corbyn, a afirmat miercuri că singura modalitate de a rezolva „criza Brexitului” este „întoarcerea la popor”, organizând alegeri legislative anticipate sau un nou referendum, transmite AFP, relatează Agerpres.
Iniţial prevăzut pentru 29 martie, Brexitul a fost amânat pentru 31 octombrie cel mai târziu, acordul de separare negociat cu Bruxellesul de premierul conservator Theresa May fiind deja respins de trei ori de deputaţii britanici. Eşecurile succesive au constrâns-o pe şefa conservatorilor să organizeze alegeri europene, înainte de a anunţa vineri demisia sa pentru cel mai târziu la 7 iunie, aproape la trei ani după referendumul care a decis ieşirea Regatului Unit din UE. Această secvenţă, marcată de victoria netă la europene a formaţiunii nou-înfiinţate de fostul lider UKIP Nigel Farage, Partidul Brexitului, întăreşte ipoteza unei ieşiri fără acord, un scenariu temut de mediul de afaceri.
„Singura modalitate de a ieşi din criza Brexitului care sfâşie poporul nostru este întoarcerea la popor“, a apreciat Jeremy Corbyn într-un comunicat dat publicităţii de Partidul Laburist după o întâlnire la Dublin cu premierul irlandez, Leo Varadkar. Pentru Jeremy Corbyn, britanicii trebuie „să decidă viitorul ţării, fie cu prilejul alegerilor generale, fie în cursul unui vot privind orice acord (de ieşire din UE) aprobat de Parlament“. Partidul Laburist este frecvent criticat pentru poziţia sa ambiguă în legătură cu Brexitul, pentru care a plătit preţul pierderii a jumătate din cele 20 de mandate de europarlamentari, cu 14,1% din voturi, pe poziţia a treia după Partidul Brexitului (31,6% din voturi) şi Democraţii Liberali (20,3%), conservatorii obţinând numai 9% din voturi.

Recomandările redacției