Canabisul medicinal va putea fi procurat pe bază de reţetă în Regatul Unit din această toamnă, a anunţat ministrul britanic de Interne, Sajid Javid, potrivit agerpres.ro.

„Va veni în ajutorul pacienţilor cu nevoi medicale specifice, dar acest lucru nu va constitui în niciun caz un prim pas către legalizarea canabisului pentru uz recreaţional”, a declarat ministrul într-un comunicat.

Recent, au fost mediatizate mai multe cazuri ale unor persoane bolnave care îşi procurau ilegal produse derivate din canabis, printre care şi doi copii bolnavi de epilepsie, Alfie Dingley şi Billy Caldwell, care întrebuinţau ulei de canabis.

Înainte de a lua o decizie, ministrul a apelat la consultanţă din partea a două grupuri de experţi independenţi. „Autorizarea canabisului terapeutic pe bază de reţetă va ameliora viaţa pacienţilor care în prezent suferă în tăcere. Nu e nimic mai dificil decât să-ţi vezi apropiaţii în suferinţă, de aceea am luat această decizie”, argumentează ministrul pe Twitter.

Canabisul, care face parte din categoria drogurilor fără nicio valenţă terapeutică, va trebui recatalogat. Departamentul pentru sănătate şi asistenţă socială (DHSC) şi Agenţia pentru reglementarea medicamentelor şi a asistenţei medicale (MHRA) doresc acum să definească în mod clar ce poate fi considerat un medicament derivat din canabis, înainte ca acestea să poată fi prescrise, a precizat ministerul. „Celelalte forme de canabis vor fi controlate în mod strict şi nu vor fi disponibile pe bază de reţetă”, a indicat ministerul.

Canabisul în scop medicinal a fost legalizat şi în alte ţări europene precum Germania, Austria, Finlanda şi Italia. Această decizie a guvernului conservator britanic va fi „apreciată de comunitatea ştiinţifică”, a spus Tom Freeman, cercetător la King’s College din Londra şi „va avea un impact considerabil asupra cercetării, facilitând dezvoltarea de medicamente mai sigure şi mai eficace”.

Recomandările redacției