Dacă PNL va ajunge să guverneze, cu Ludovic Orban premier, va fi într-o situație extrem de complicată. Mai toate partidele pun condiții pentru a susține un guvern minoritar, multe dintre ele bătându-se cap în cap. Practic, liberalilor le va fi imposibil să găsească soluții de compromis care să mulțumească pe toată lumea. PMP și USR au cerut revenirea la alegerea primarilor în două tururi. Declarativ, liberalii sunt de acord cu aceasta, însă, practic, partidului îi va fi imposibil să le impună parlamentarilor săi un vot în acest sens. Presiunea primarilor liberali asupra deputaților și senatorilor este imensă, aceștia amenințând cu o atitudine de non combat la alegerile parlamentare, ceea ce ar însemna un dezastru. Ludovic Orban, având și angajamentul președintelui Iohannis că susține fără
rezerve această schimbare, va avea sarcina de a-i lămuri pe ceilalți că revenirea la alegerea primarilor în două tururi începând cu alegerile locale de anul viitor este imposibilă, dar că această măsură va fi cu certitudine pusă în practică pentru viitor.
Aceasta, însă, este cea mai mică pro­blemă pentru Orban și PNL. După instalarea noului Guvern, PNL nu va putea lua absolut nicio măsură importantă care nu convine susținătorilor săi. Vrând, nevrând, solicitarea PSD, aceea de a nu se tăia salariile și pensiile, va fi satisfăcută, cu orice preț. Viitorul ministru de finanțe va primi sarcina de a face ceea ce a făcut și Teodorovici, să jongleze cum știe, indiferent de repercusiunile de ordin economic, pentru a nu-și compromite șansele la alegerile locale și parlamentare. Pe scurta perioadă a guvernării, liberalii vor desfășura o intensă propagandă pe tema interesului național, explicând electoratului că, deocamată, se sacrifică din patriotism, pentru asigurarea stabilității României. Cu o campanie bine orchestrată, PNL va putea să-și păstreze capitalul elecoral, inclusiv dacă USR va recurge la atacuri împotriva sa. Posibilele contre puse de către USR vor fi catalogate drept politicianism care dăunează țării, riscând să o arunce în aer.
Președintelui Iohannis îi va reveni un rol cu adevărat dificil, acela de a convinge principalele partide să coopereze pentru salvarea țării. În acest sens, anul viitor va aduce unele clarificări privind jocurile de culise și modul în care Iohannis relaționează cu adevărat cu principalele partide. Se va vedea dacă USR este cu adevărat un adversar al PNL sau, în realitate, acestea au făcut, sub comanda președintelui, un joc care să le asigure accederea la putere, cu o majoritate chiar mai mare decât a avut coaliția PSD-ALDE. Deasemenea, modul în care se va comporta PSD va da serioase indicii asupra trocului pe care Iohannis l-a avut sau nu cu PSD sau strict cu Viorica Dăncilă. Dacă trocul a fost făcut cu acordul baronilor PSD, aceștia o vor menține pe Dăncilă la șefia partidului. Dacă, însă o vor debarca, aceasta ar însemna că a făcut totul doar de capul și în interesul ei, iar PSD nu va mai susține un guvern minoritar PNL, indiferent dacă acesta va tăia sau nu va tăia pensiile și salariile. În acest caz, sarcina lui Iohannis și a lui Ludovic Orban va fi mult mai dificilă.

Recomandările redacției