România are foarte mult de oferit lumii din punct de vedere turistic, a declarat, miercuri, ministrul pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism, Maria Grapini, în deschiderea unei conferinţe internaţionale de profil organizată în Capitală.

‘Vreau să fac proiecte care să rămână. În strategia de turism am ales câteva lucruri pe care le putem face bine, pentru că numai acestea contează. Turismul nu dezvoltă numai economia, dar aduce şi pace în lume, leagă oamenii între ei’, a precizat Maria Grapini.

În prezent, sunt lansate două proiecte – ‘România promovează prin valori’ şi ‘România promovată prin legendă şi cultură’.

‘Avem şansa naturală să facem turism de sănătate şi turism balnear. România are încă zone în care putem face ecoturism în care putem conserva natura, autenticul. Avem şansa naturală să facem turism de drumeţie şi turism de aventură’, a spus Maria Grapini.

Pentru turismul de week-end, cele mai bine dezvoltate oraşe din România sunt Bucureşti, Iaşi, Timiş, Cluj, Braşov.

Ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism, Maria Grapini şi secretarul general al Organizaţiei Mondiale a Turismului, Taleb Rifai, vor semna un Cod global de etică cu prilejul conferinţei internaţionale de turism ‘Identificarea avantajelor competitive ale unei destinaţii turistice, oportunităţi şi provocări pentru dezvoltarea durabilă a turismului’, organizată, miercuri, la Bucureşti, de Ministerul Economiei în colaborare cu Autoritatea Naţională pentru Turism.

La conferinţă participă pe lângă reprezentanţii OMT şi cei ai organizaţiilor patronale din domeniul turismului, oficiali străini şi ambasadori din 47 de ţări.

Organizaţia Mondială a Turismului este agenţia Naţiunilor Unite care coordonează promovarea la nivel internaţional a turismului responsabil, durabil şi accesibil. În prezent, OMT numără 155 de state membre cu drepturi depline, 6 membri asociaţi şi peste 400 de membri afiliaţi din sectorul privat, educaţional, asociativ şi public.

România deţine Preşedinţia Organizaţiei Mondiale a Turismului prin decizia adoptată în data de 23 octombrie 2012, la Campeche (Mexic), unde a avut loc cea de a 94-a sesiune a Consiliului Executiv al OMT.

România are o tradiţie de aproape 40 de ani în OMT, ţara noastră fiind membru fondator al OMT în 1975.

 

(AS – operator: Adriana Vintilescu, autor: Carmen Marinescu, editor: Mariana Nica)

 

Recomandările redacției