Astăzi s-au împlinit 69 de ani de la nașterea unuia dintre marii sportivi pe care i-a avut Aradul; este vorba despre luptătorul Roman Codreanu, multiplu campion național și internațional la lupte greco-romane.

Născut la Vața de Sus, s-a mutat în copilărie la Zimandu Nou unde a fost descoperit de antrenorul T. Blidariu. A început luptele la Vagonul după care a fost legitimat, în 1973 de Clubul Sportiv Arad. Doi ani mai târziu a devenit pentru prima dată campion al României. Au urmat apoi încă patru titluri naționale, în 1976, 1978, 1979 și 1980.

A participat la două ediții ale Jocurilor Olimpice, în 1976 la Montreal și în 1980 la Moscova. La prima dintre ele a reușit să obțină și o medalie de bronz. A devenit campion european în 1978 la Oslo după care a obținut și o medalie de argint, un an mai târziu, la Europene de la București. Are de asemenea în palmares și două medalii de bronz la Campionatele Mondiale din 1975 și 1978.

Pentru toate aceste performanțe a primit titlul de maestru emerit al sportului. După ce a încheiat activitatea de sportiv a devenit antrenor la Clubul Sportiv Astra Arad, unde a activat până în momentul în care a fost convocat în Olimpul sportului, la vârsta de doar 48 de ani.

Recomandările redacției