Marmura a supraviețuit taburilor, dar neglijența oamenilor a distrus-o

0
594

Este vorba despre marmura care a fost pusă cu mulți ani în urmă pe platoul din fața Primăriei, un lucru cu care Aradul s-a mândrit, aceasta fiind foarte frumos construită și cu o siglă ce făcea cinste orașului. Ani la rând ea a rezistat eroic, chiar și în timpul Revoluției când pe aceasta au fost puse taburi, lucru care, din fericire, nu a reușit să o distrugă.
În timp, marmura nu avea cum să supraviețuiască în condiții optime fluxului din fața Palatului Administrativ. Amplasarea scenelor pentru diferite spectacole, precum și alte evenimente au lăsat urme adânci peste marmura și mozaicul frumos construit în fața Primăriei. Nu putem spune că muncitorii care au fost puși să monteze bradul de Crăciun de anul acesta dețin toată vina pentru starea avansată de degradare a mozaicului, dar cu siguranță o macara de 250 de tone nu avea cum să nu pună umărul la deteriorarea sa.


Normal, ne bucurăm că încă o dată avem un brad mare și frumos în fața Primăriei și că simțim cu adevărat spiritul sărbătorilor. Totuși nu suntem siguri că spiritul sărbătorilor a avut nevoie de ajutorul unei macarale de 250 de tone ca să se instaleze. O macara excesiv de grea care a fost adusă pentru montarea bradului și care a reușit să provoace fisuri și gropi în marmura care până nu de mult avea un aspect încă destul de îngrijit.
Din păcate, dacă mai demult se ținea cont de toate aspectele și chiar conta pentru cineva să nu strice un lucru atât de vechi și cu însemnătate, în prezent nu putem spune că se întâmplă la fel. Pentru un brad care în alți ani nu avea neapărată nevoie de un asemena utilaj ca să fie instalat, marmura a fost spartă.
În unele locuri se poate vedea traseul pe care a mers macaraua ca să ajungă acolo unde este acum bradul, în alte locuri avem gropi și în altele marmura este făcută bucăți. Este trist cum, după atâția ani în care nu s-a fisurat sau a făcut-o dar foarte puțin, acum, cu bună știință, nu din greșeală, au reușit să o strice în așa fel încât va trebui refăcut aproape tot mozaicul.

Credem că refacerea mozaicului nu este și nu va fi o prioritate curând, cel puțin nu mai repede de 1 ianuarie și nu înainte să se demonteze bradul care, bănuim că o să aibă din nou nevoie de macaraua-minune, deci urmează să se strice și mai tare platoul.

Pentru că un lucru cu care Aradul se putea mândri cândva a reușit să fie stricat, așteptăm să vedem când vor începe lucrările de refacere și în ce stil vor fi acestea realizate, în cât timp și care o să fie rezultatul final, dacă va exista unul.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.