Marocul reintroduce serviciul militar obligatoriu pentru tinerii, bărbaţi şi femei, sub 25 de ani

0
586

Consiliul ministerial al Marocului a aprobat un proiect de lege prin care se reintroduce serviciul militar obligatoriu pentru tineri, bărbaţi şi femei, pentru prima dată din 2006, a anunţat printr-un comunicat Cabinetul Regal de la Rabat, informează Mediafax.

Cetăţenii de sex feminin şi masculin cu vârsta cuprinsă între 19 şi 25 de ani sunt obligaţi să efectueze serviciul militar timp de 12 luni”, a declarat purtătorul de cuvânt al Palatului Regal, Abdelhak Lamrini.

Proiectul de lege, care va intra în vigoare odată publicat în monitorul oficial, va stabili scutiri şi drepturile şi responsabilităţile participanţilor la serviciul militar, se arată în comunicat. Serviciul militar îşi propune să promoveze patriotismul în rândul tinerilor, în cadrul corelării dintre drepturile şi responsabilităţile cetăţenilor”, a spus acesta.

Marocul se confruntă în ultimele luni cu proteste conduse de tineri în zone marginalizate din punct de vedere economic, cum ar fi regiunea Rif de Nord şi oraşul estic Jerrada. Unii critici consideră legea drept o măsură de încurajare a loialităţii faţă de stat în rândul tinerilor, care se confruntă cu probleme economice şi sociale.

Consiliul ministerial este prezidat de regele Mohammed, care este, de asemenea, comandantul suprem şi şef al personalului general al Forţelor Armate Regale din Maroc. După reuniunea consiliului, regele a ţinut un discurs televizat, îndemnând guvernul să facă mai mult pentru a reduce şomajul şi pentru a îmbunătăţi sistemul educaţional şi formarea profesională.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.