Într-o societate în care repulsia faţă de deviaţiile comportamentale, sexuale sau morale stigmatizează, în care eşti catalogat drept intolerant dacă nu suporţi homosexualitatea sau habotnic dacă săruţi icoanele, unde eşti gata să faci puşcărie pentru că te consideri naţionalist sau eşti aspru judecat că îţi mustrui copiii atunci când aceştia refuză să meargă la Biserică, ori eşti considerat iresponsabil că te pronunţi împotriva avortului, a organiza un marş pentru normalitate este cât se poate de… anormal. Definiţia normalului în societate este alterată. În nici un caz nu vei fi considerat normal dacă participi la un marş îndreptat împotriva homosexualităţii, al concubinajului sau al avortului. Libertatea, în concepţia societăţii, trebuie să fie deplină şi nu trebuie îngrădită în nici un fel. Dacă eşti de modă veche te căsătoreşti, dar cu cine vrei şi, puţin mai încolo, chiar cu… ce vrei, eşti liber şi trebuie să fii liber să divorţezi oricând ai tu chef, poţi să faci copii cu oricine şi oricând, dacă nu îţi convine poţi face avort la orice oră, poţi să locuieşti şi să te iubeşti cu orice persoană sau fiinţă de orice sex şi din orice… regn, iar dacă cineva îndrăzneşte să se mire atunci acea persoană trebuie percepută ca fiind un real pericol pentru societate. Societatea nu trebuie să fie tulburată, ea trebuie să vieţuiască în armonie. Cei care atentează la ea nu pot fi consideraţi decât „nebuni“, „habotnici“, „expiraţi“, „intoleranţi“, „îngustaţi“, „proşti“, „extremişti“, „răutăcioşi“ etc. Problema cea mare este a lor, nicidecum a societăţii putrezite.

Oamenii sunt aceiaşi de când lumea, homosexualitate şi deviaţii au existat mereu, ele nu sunt trăiri inventate de către omul contemporan. Diferenţa o constituie însă faptul că în trecut aceste manifestări erau trecute în categoria deviaţiilor, oamenii care aveau înclinaţii perverse erau stigmatizaţi sau le era lor înşişi ruşine să se manifeste în public. Astăzi însă ruşinea parcă a schimbat obrazul. Cel care ar fi îndreptăţit să o poarte te priveşte cu aroganţă, cu sfidare, de sus, făcându-te pe tine, cel normal, să îţi vină să pleci capul în pământ. Anomalia în acest caz este de ambele părţi. Nimeni nu trebuie, şi nici nu este în măsură, să arunce cu piatra în cei care practică homosexualitatea, termenul de homosexual este impropriu deoarece nimeni nu este înclinat natural spre aşa ceva, dar nici nu este corect să accepţi asemenea practici fără a încerca să faci ceva.

În acest context, mă alătur şi eu celor care încearcă să atragă atenţia asupra a ceea ce înseamnă de fapt normalitate. Marșul pentru viață 2017 – ”Ajută mama și copilul! Ei depind de tine” va fi organizat sâmbătă, 25 martie 2017. În Arad Marşul pentru viaţă este la a VI-a ediţie, organizarea din acest an aparţinând Asociaţiei IKON şi Asociaţiei Filantropia a Arhiepiscopiei Aradului, sub binecuvântarea Înaltpreasfințitului arhiepiscop al Aradului dr. Timotei Seviciu. În judeţul Arad se vor organiza, pentru al doilea an consecutiv, marşuri şi manifestări pro vita în zece localităţi: Chişineu Criş, Curtici, Gurahonţ, Ineu, Lipova, Pecica, Pâncota, Sântana, Săvârşin, Sebiş. ”Marșul pentru viață reprezintă una dintre cele mai importante inițiative civice prin care se contribuie la lupta împotriva avortului, acest flagel al societății contemporane care, în România, în perioada 1958 – 2014, a curmat peste 22.638.755 de vieţi, țara noastră aflându-se pe locul doi în lume, după Rusia, în ceea ce privește numărul de avorturi raportat la populația existentă (116,5%). Potrivit învățăturii creștine, viața este darul lui Dumnezeu față de oameni care trebuie prețuit și protejat, în timp ce avortul este o crimă comisă împotriva unei ființe (persoane) nevinovate care nu se poate apăra. Omul se bucură de viață și de puterea vieții; are dreptul la viață, dar și responsabilitatea de a respecta această viață, de a o apăra în orice împrejurare, știind că, în existența istorică în trup, omul își pregătește participarea la Împărăția lui Dumnezeu. De aceea, vă adresăm îndemnul de a participa în număr cât mai mare la Marșul pentru viață, în ziua de 25 martie 2017, pentru a oferi astfel o mărturie vie despre importanța și sensul creștin al vieții umane, despre efectele dezastruoase ale avortului asupra familiei și societății și despre necesitatea sprijinirii femeilor care urmează să nască pe copilul binecuvântat de Dumnezeu.”, se arată într-un comunicat al Patriarhiei.

Recomandările redacției