Martirii şi veteranii bătăliei de la Păuliş au fost omagiaţi duminică, la împlinirea a 75 de ani de la una din cele mai importante bătălii purtate de ostaşii români în cel de-al Doilea Război Mondial.

Seria evenimentelor a cuprins ceremonii de omagiere cu depuneri de coroane şi jerbe de florie,  desfăşurate în mai multe locuri simbol ale confruntării din septembrie 1944: la bustul căpitanului eroi Ioan Fătu, dispus în parcul cu acelaşi nume din localitatea Păuliş, în cimitirul eroilor din Radna, oraşul Lipova, biserica ortodoxă din Păuliş şi în final, la Monumentul Eroilor amplasat pe marginea Drumului Naţional 7, ce străjuiteşte intrarea în Valea Mureşului asemeni bravilor soldaţi care au apărat trecătoarea acum 75 de ani, în faţa armatelor inamice.

La ceremonii au fost prezenți profesor Nicolae Streian, precum şi a colonelul în retragere Artemiu Şimonca, veteran de război, care în septembrie 1944 a desfăşurat acţiuni de cercetare a operaţiunilor armatelor germane dislocate pe aerodromul Arad.

Pe cei prezenți i-a impresionat şi violonistul Ştefan Şimonca-Opriţa, nepot al veteranului Artemiu Şimonca, cel care a susţinut un emonţionant recital de vioară în cadrul ceremoniei desfăşurată la Monumentul Eroilor de la Păuliş. La momentul artistic desfăţurat în cadrul ceremoniei de la Monumentul Eroilor au mai contribuit membrii Corului Veteranilor „Mihai Viteazu” din Piteşti şi elevi ai Şcolii Gimnaziale din Păuliş. De asemenea a fost prezentă la evenimente şi Adriana Chiriţă, strănepoată a eroinei Bătăliei de la Păuliş Elena Chiriţă. Ceremonialurile religioase, Sfânta Liturghie şi parastasul de pomenire a eroilor din Biserica Ortodoxă Păuliş au fost oficiate de Înaltpreasfinţitul părinte arhiepiscop Timotei Seviciu împreună cu un sobor de preoţi şi preotul militar al Garnizoanei Arad. 

Dintre autorități au fost prezenți reprezentanții Prefecturii, reprezentanți ai administrației, şefii structurilor judeţene ale M.A.I. şi M.A.P.N., militari din cadrul Batalionului 191 de Infanterie Colonel „Radu Golescu”, cadre militare în rezervă şi retragere din Arad, primari din zonă, precum și reprezentanții Universității „Aurel Vlaicu” Arad. De asemenea, au fost prezenți deputați arădeni.

Au onorat evenimentele cu prezenţa lor membrii Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, secţiunea Detaşamentul Păuliş, Asociaţiei Cultul Eroilor „Regina Maria”, filialele Argeş şi Lugoj, Corul Veteranilor „Mihai Viteazu” din Piteşti. Prefectul Florentina Horgea, împreună cu domnul primar al comunei Păuliş, Ioan Turcin, au acordat diplome de onoare veteranilor prezenţi la evenimente, asociaţiilor de veterani, oaspeţilor din afara judeţului precum şi tânărului muzician Ştefan Şimonca-Opriţa şi strănepoatei eroinei Elena Chiriţă, Adriana Chiriţă.

„Mulţumesc din inimă oaspeţilor noştri din Argeş şi Lugoj, veteranilor şi urmaşilor acestora, pentru prezenţă şi pentru aportul lor în organizarea evenimentelor de astăzi. În bătălia de la Păuliş au luptat elevi ai Şcolii Militare Radna veniţi din toate colţurile ţării iar eroismul lor este omagiat în toată România.  De asemenea mulţumesc pentru efortul organizatoric domnului primar Ioan Turcin, Înaltpreasfinţiei sale părinte Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului, domnilor deputaţi Dorel Căprar şi Florin Tripa, domnului Subprefect Vasilică Damian, domnilor comandanţi ai Garnizoanei Arad, Batalionului 191 de Infanterie Colonel «Radu Golescu», structurilor Ministerului Afacerilor Interne, doamnei Rector Ramona Lile, domnului Prorector Teodor Cilan, doamnei inspector şcolar Camelia Moler, domnului inspector şcolar general adjunct Nicolae Pellegrini, asociaţiilor cadrelor militare în rezervă şi retragere din Arad  precum şi tuturor celor care au susţinut prin prezenţa lor importanţa acestor ceremonii dedicate eroilor noştri de la al căror sacrificiu au trecut 75 de ani.  Întotdeauna am subliniat că avem datoria de a nu ne uita eroii şi sunt onorată când reprezentanţii instituţiilor, veteranii, militarii, elevii, îi omagiază împreună pe cei care ar trebui să fie modelele noastre de patriotism şi devotament faţă de valorile naţionale. Cinste eroilor de la Păuliş, iar veteranilor supravieţuitori precum şi familiilor acestora le transmit multă sănătate şi dorinţa de a petrece doar clipe fericite alături de cei dragi!”, a spus prefectul Florentina Horgea.

Recomandările redacției