cotunaTeatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad a marcat excelent stagiunea 2013/2014, oferind drept mărţişor iubitorilor de teatru o nouă premieră: comedia „Flori, fete, filme sau băieţi(pe un text aparţinând lui Mimi Brănescu, actor şi dramaturg). Sala studio s-a dovedit neîncăpătoare atât joi la avanpremieră, cât şi sâmbătă la premieră, spre bucuria tinerei regizoare Antonella Cornici (sosită din Iaşi), precum şi a întregii echipe ce a conturat acest proiect.

Mărţişorul a fost oferit deopotrivă femeilor şi bărbaţilor din sală, iar numitorul comun a fost iubirea, această primvăratică stare de spirit: patru personaje (Beth, Tom, Anne şi Bill), două cupluri, analizate frust încă din perioada fluturilor în stomac şi până la sfârşitul căsniciei lor. Începutul şi sfârşitul arată identic, cercul se deschide şi închide simetric, etapele-cheie sunt aceleaşi din viaţa multora: ritualul curtării, îndrăgostirii, căsnicia în sine şi despărţirea. Un spectacol făcut pentru fiecare dintre noi, tinerii de azi, de ieri sau de mâine; tinerii care îşi iau iubirea drept punct de reper şi se ancorează în ea pe deplin, sfidând convenţionalul şi previzibilul. Un avatar care arată că deciziile luate din iubire nu sunt niciodate greşite, ci asumabile o anumită perioadă de timp. Despărţirea nu este niciodată o recunoaştere a unui eşec, ci o dovadă de fair-play, care oferă şansa unui nou început, nevoia de fluturi în stomac rămânând activă câtă vreme sufletul este viu. O frescă cât se poate de credibilă, ce marchează spontaneităţi afectiv-sexuale tot mai dezirabile şi cathartice, de care mulţi oameni fug, din laşitate sau comoditate: spontaneitatea de a trăi o poveste frumoasă, atâta vreme cât rămâne frumoasă; spontaneitatea de a-ţi concentra viaţa, comprimând doar esenţe: sexuale, afective. Iubirea nu este rutină, nu este datorie, ci este Altceva, se trăieşte Altcumva, (uneori) cu Altcineva. Barierele nu există, clişeele au fost date uitării, viaţa trebuie să rămână liberă şi neîngrădită.

Compoziţiile şi ilustraţiile muzicale îi aparţin lui Bobo Burlăcianu (din trupa Fără Zahăr) , care cu mult talent a selectat şi compus muzica ce însoţeşte fiecare petală din floarea celor două relaţii ce se întrepătrund, iar Alina Danciu, Cecilia Donat, Andrei Elek, Alex Mărgineanu şi Călin Stanciu Jr. s-au jucat preţ de o oră şi zece minute, împărţind mii de zâmbete în sală şi stârnind un dor nebun după iubire. Vă întrebaţi de ce sunt 5 actori şi 4 personaje? Pentru că Bill este jucat alternativ de Andrei şi Călin, ceea ce duce automat la alcătuirea a două spectacole distincte…cum ar veni, un măriţişor în plus.

Distribuţia noii premiere arădene l-a adus în atenţia publicului pe Călin Stanciu Jr. (actor la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara), ale cărui resurse artistice inepuizabile se suprastratifică gradual şi care ne arată atât de bine cum adevarata actorie este şi râmane un moment prin excelenţă ludic. Pe Călin nu ai cum să nu-l iubeşti, văzând cât de tare iubeşte ceea ce face şi câtă energie propagă într-o sală de spectacol.

Alina Danciu şi Cecilia Donat s-au acomodat foarte bine în efervescenţa unor tinere îndrăgostite, aratându-ne că iubirea are propriile reguli, stări şi etape şi un refresh periodic este cât se poate de oportun, în timp ce Andrei Elek şi-a exersat foarte bine abilităţile muzicale şi sportive, cucerindu-ne din nou cu exuberanţa sa scenică. Rolul nou interpretat de Alex Mărgineanu a fost un exerciţiu de sensibilitate, prospeţime şi căldură, aspect care explică din nou de ce suntem atât de mândri că Alex are o bună vizibilitate la nivel naţional. Alex este eternul copil, care oglindeşte frumosul din fiecare, desprinzând bucăţi din viaţa sa şi dăruindu-ni-le dezinteresat.

Până la următoarele reprezentaţii ce vor avea loc în 20 şi 21 martie, nu ne rămâne decât să fredonăm refrenul care a încheiat în ton optimist minunata seară petrecută în sala studio:

Flori, fete, filme, baieti, melodii, cântăreţi

Ne jucăm pentru că viaţa-i un joc

Pământul se-nvârteşte, nu putem sta noi pe loc

Ne distrăm, cântam, facem ce vrem, atât cât putem

Fii voios pentru ca viaţă-i frumoasă

Dar nu uita niciodată să te-ntorci acasă.”

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției