Mărturii de peste Ocean: Vortexul polar criminal – un arădean povestește cum a supraviețuit înghețului din SUA

0
452

Iarna a trecut, înghețul care a paralizat emisfera de nord a mapamondului ne-a „slăbit”, însă cei afectați de vortexul polar care s-a abătut asupra zonei centrale a Statelor Unite încă trag ponoasele. Peste 20 de oameni au murit și sute de persoane au fost rănite, în urma gerului năprasnic venit din zona arctică.  Un arădean stabilit în SUA ne-a împărtășit experiența lui din zilele în care frigul polar a lovit zona Chicago. Mass-media a anunțat că la Chicago și în împrejurimi cea mai scăzută temperatură a fost -46 C, însă în unele zone din statul Illinois temperaturile au fost și mai extreme. De menționat că orașul în care locuiește arădeanul nu se află în zona metropolitană, totuși fiind poziționat în imediata vecinătate, practic, fiind lipit de metropolă.

Vremea friguroasă a bătut toate recordurile negative în zona centrală și vestică din SUA, aşa-numitul „vortex polar” ţinând închise şcoli, firme şi birouri guvernamentale. Cel puţin 21 de persoane au murit în toată ţara din cauza frigului, iar spitalele au informat cu privire la sute de oameni internaţi din cauza vremii. Printre cei decedaţi se numără şi un bărbat din statul Illinois care a fost găsit la câteva ore după ce a căzut, încercând să intre în locuinţa sa şi un student de la Universitatea din Iowa, găsit în spatele unei săli academice la câteva ore înainte de răsărit. De asemenea, în statul Illinois, stratul de zăpadă a ajuns la aproape 2 metri, fiind deschise în această situaţie centre pentru adăpostul şi încălzirea populaţiei.

Multe persoane s-au întors vineri, 1 februarie a.c., înapoi la birouri după ce miercuri şi joi Chicago a semănat cu un oraş părăsit, multe firme permiţându-le angajaţilor să rămână acasă. „Am o staţie meteo acasă. Când m-am trezit miercuri dimineaţa erau -32 C cu vânt puternic, însă temperatura percepută era în jur la -46 C la locaţia mea (Chicago Heights). Este o tradiţie cu «groundhog», în România este ursul, nu și-a văzut umbra”, menționează E.C..

Arădeanul a plecat din țară în anul 1985, și s-a stabilit în zona Chicago, care a fost „invadată” de frigul polar doar pentru două zile. „Da a fost, numai 2 zile, miercuri şi joi. Ieri au fost -2 C iar astăzi +6 C. S-au închis şcoli, nu am avut poştă, instituţii şi întreprinderi. Luni va fi chiar cald cu ploaie. De la o extremă la alta”, ne-a povestit E.C., în vârstă de 60 de ani.

Cu toate acestea, nu toate întreprinderile și-au închis activitatea în zilele respective. E.C. ne povestește că în ciuda avertizărilor anunțate de media, el a mers la serviciu ca într-o zi normală. Deși s-au înregistrat decese în statul Illinois, el a înfruntat pericolele anunțate în repetate rânduri de media și „spaima” generală asociată temperaturilor extreme. „Nu am stat acasă, am mers la serviciu. Parchez în garaj şi am putut să pornesc maşina. Ce-i drept, am văzut doar vreo două maşini pe drum. Într-adevăr, am avut mai mulţi colegi care nu au mers. Din lotul de parcare de la serviciu până în hală fac mai puţin de 1 minut. Am garaj ataşat la casă, astfel că mașina a pornit fără probleme. Căldura în casă a făcut faţă bine”, spune arădeanul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.