CLMMembrii Consiliului Local Municipal Arad au fost convocaţi, ieri, la o şedinţă extraordinară, pentru a vota cinci proiecte cu privire la rectificarea bugetului general al municipiului, aprobarea organigramei şi statului de funcţii de la Filarmonică, aprobarea participării municipiului ca partener în proiectul „CAACR Cetăţean Arădean Activ, consumator responsabil – îmbunătăţirea proceselor de informare şi consultare a cetăţenilor privind implementarea strategiei de dezvoltare a municipiului Arad” şi ne­exercitarea dreptului de preemţiune în cazul a două imobile. Şedinţa s-a desfăşurat într-o atmosferă de vacanţă, atât primarul Gheorghe Falcă, cât şi câţiva consilieri fiind absenţi. Cu toate acestea maşina de vot construită de edilul-şef a funcţionat ca unsă, atunci când a venit vorba să pună beţe în roate Opoziţiei. Proiectele puse pe ordinea de zi la iniţiativa primarului au trecut fără prea mari probleme, la fel şi două amendamente. Când a venit şi rândul reprezentantului PC, Gheorghe Ghilinţă, să depună un amendament pentru alocarea a 30.000 de lei pentru Grădiniţa PP17 din Micălaca, atât angajaţii Primăriei, cât şi consilierii PD-L au început să-i explice că amendamentul său nu poate fi adoptat, fiind invocate tot felul de motive. Deşi Ghilinţă a recunoscut că are nevoie de ajutorul angajaţilor din Primărie, pentru că nu dispune de un aparat propriu, Puterea a decis că nu este cazul să se implice prea mult, consilierii PD-L mulţumindu-se să-i promită că vor vota amendamentul atunci când proiectul său va conţine toate datele solicitate de ei. Dorind să vină în ajutorul colegului ei, Lia Ardelean a ţinut să spună că Opoziţia continuă să fie discriminată în CLM. „Amendamentele Puterii locale sunt acceptate, iar ale Opoziţiei locale sunt respinse. Orice amendament care vine din partea noastră este respins. Nu este corect. Se face o discriminare categorică”, a ţinut să precizeze Lia Ardelean.
La rândul său, Ghilinţă susţine că nu este vorba decât despre un amendament introdus în urmă cu un an, când primarul i-a promis că va rezolva problema. „Am depus acest amendament şi anul trecut, dar domnul primar a răspuns că suma necesară va fi cuprinsă în bugetul de anul acesta. Nu s-a întâmplat aşa, astfel încât am depus acum acest amen­dament. Pentru dotarea spaţiului educaţional exterior şi pentru ilu­­- mi­natul exterior este nevoie de 30.000 de lei. Am cerut fonduri şi pentru iluminat, din cauză că grădiniţa a fost spartă de două ori”, ne-a declarat Ghilinţă.
O altă încercare a consilierului de a veni în sprijinul persoanelor juridice din municipiu a fost tăiată din faşă de preşedintele de şedinţă, care a declarat întâlnirea terminată, înainte ca Ghilinţă să termine ce are de spus. Acesta cerea să se găsească o soluţie pentru ca agenţii economici să nu plătească chirii de 20 de ori mai mari, pentru că rapoartele de reevaluare a unor spaţii nu au fost depuse până pe 31 decembrie 2012, aşa cum era normal. „Rapoartele de evaluare au fost depuse pe 31 ianuarie 2013, cu o lună întârziere, iar pe ordinea de zi a consiliului au ajuns după patru luni. Între timp, agenţii economici au fost notificaţi să plătească chirii de 20 de ori mai mari şi d-a sat vina pe noi, cei din Opoziţie, că nu vrem să vo­tăm”, a mai spus consilierul PC.

Recomandările redacției