Mașinile abandonate urmează să fie ridicate după șase luni de pe domeniul public, perioadă redusă de la un an

0
670

Prin tot Aradul se găsesc mașini abandonate care ocupă spațiul public fără vreun rost. Multe dintre acestea sunt într-o stare avansată de degradare și de puține ori există vreo șansă să mai fie mișcate din loc pe roți. Pentru că arădenii s-au săturat și au semnalat autoritățile de mai multe ori, într-un final s-au luat măsuri. 

Așadar, în data de 26.06.2020 a fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr.97/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe terenuri aparţinând domeniului public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale.
Printre modificările cele mai importante și așteptate de cetățeni se regăsește reducerea perioadei în care vehiculele abandonate pot sta pe domeniul public. Dacă înainte era voia să stea câte un autovehicul abandonat și un an de zile, acum, perioada s-a înjumătățit, ea ajungând la 6 luni. Astfel, vehiculele care se află pe domeniul public sau privat al statului sau al unității administrativ-teritoriale timp de cel puțin 6 luni și al căror proprietar sau deținător legal este cunoscut, însă există indicii temeinice că acestea nu respectă condițiile legale pentru a circula pe drumurile publice, vor fi ridicate și transportate la depozitul din Municipiul Arad, str. Dosoftei F.N.

S-au mai luat și alte măsuri,  o altă modificare constă în introducerea vehiculelor care sunt înmatriculate în străinătate și staționate pe domeniul public sau privat al statului, al căror proprietar sau deținător legal este necunoscut, în categoria celor fără stăpân. Precum cele din prima categorie, ele urmează să fie ridicate, iar în situația în care nu sunt revendicate, la fel ca și în cazul vehiculelor abandonate, acestea vor fi trecute în proprietatea unității administrativ-teritoriale și valorificate prin vânzare sau predate unei unități de colectare și valorificare a deșeurilor, în funcție de starea vehiculului.
„Atragem atenția asupra faptului că refuzul proprietarului sau al deținătorului legal al vehiculului de a se conforma somației primarului referitoare la ridicarea vehiculului sau de a prelua vehiculul depozitat într-un loc special amenajat și revendicat constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei”, au comunicat reprezentanții DGPL Arad.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.