Proiectul ce prevede un sistem de management efecient al deșeurilor în județul nostru a avansat, după ce ani de zile, master planul a întârziat pe fondul mai multor problem. Consiliul Județean a anunțat stadiul implementării proiectului, potrivit reprezentanților instituției, Aradul fiind printre primele județe în care a fost finalizată partea de investiții. Cu toate acestea, birocrația procedurii de atribuire a contractelor de operare pe proiect întârzie implementarea acestuia. Depunerea contestațiilor de către firme poate tergiversa punerea în practică a sistemului de management integrat al deșeurilor.

Aradul va avea anul viitor operatori de salubrizare desemnați pentru colectarea și transportul deșeurilor, jumătatea lunii noiembrie fiind termenul limită pentru începerea licitațiilor – depunerea contractelor pe SEAP (Sistemul Electronic de Achizitii Publice). „Oamenii care au lucrat pentru acest proiect au reușit să facă ca acesta să se apropie de final. În funcție de derularea licitațiilor, Aradul va avea desemnați operatorii care se vor ocupa de implementarea sistemului.  Aradul va fi împărțit pe cinci loturi pe care se va opera, pe acestea urmând să își desfășoare activitatea câte un singur operator. Depindem însă de birocrația licitațiilor. Există un interes mare din partea firmelor. (…) Aradul este printre primele județe în care s-a finalizat deja partea de investiții. Credem că vom fi printre primii și la partea de implementare“, a spus Sergiu Bîlcea, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Arad.

În prezent, pentru implementarea proiectului pentru un sistem de management integrat al deșeurilor nu există termen limită pentru implementare. La Arad, proiectul este în grafic. Drept urmare, reprezentanții Consiliului Județean nu se așteaptă la corecții financiare prin care administrația să piardă bani. „Corecțiile financiare apar de multe ori fără motive întemeiate“, a mai precizat vicepreședintele CJA, Sergiu Bîlcea.

În perioada următoare se vor derula procedurile de achiziţie pentru contractele de operare a staţiei de compostare în tunel, judeţul Arad, a staţiilor de transfer din Bârzava, Chişineu-Criş şi Sebiş, cât şi a staţiei complexe Ineu-Mocrea de compostare, sortare şi transfer.

Masper planul pe deșeuri a fost întârziat mult pe fondul litigiului administrației județene cu compania Confort a controversatului om de afaceri, Georgică Cornu, firma intrând în insolvență. Societatea nu şi-a îndeplinit condiţiile contractuale şi a suspendat lucrările în vara anului 2012. Constructorii au executat doar aproximativ 60 la sută din lucrări, nefiind finalizată nici închiderea depozitelor neconforme şi cu atât mai puţin construcţia staţiilor de transfer, sortare şi compostare. Pentru că lucrările au fost decontate procentual, administraţia judeţeană a apelat la experţi tehnici, pentru stabilirea unei situaţii clare pe proiect. Implementarea lucrărilor pe proiect a fost reluată în luna noiembrie 2014.

Proiectul este finanţat prin intermediul Programului Operaţional Sectorial Mediu, totală a proiectului este 112.324.234 lei, din care valoare eligibilă conform POS, 107.690.164 lei.

Consiliul Județean mai are în plan un proiect de ecologizare a drumurilor județene printr-un parteneriat cu alte instituții.

Recomandările redacției