Măsura de reducere a TVA la 9% pentru pâine, care ar putea fi introdusă începând din a doua parte a anului în curs, nu va fi discutată, în luna ianuarie, cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI), a declarat marţi preşedintele PC, Daniel Constantin, la finalul şedinţei Biroului Politic al partidului.

‘Da, am făcut calcule, avem câteva cifre pe care le supunem atenţiei. Este o discuţie destul de avansată în momentul de faţă între Ministerul Agriculturii şi Ministerul de Finanţe. Aducem de fiecare dată în atenţia premierului rezultatele la care am ajuns. Propunerea este să introducem undeva pe parcursul anului 2013, cel mai probabil în al doilea semestru, experimental la pâine, pe tot lanţul de producţie, un TVA redus la 9% aşa cum ne-am angajat şi în programul de guvernare. (…)Vreau să punctez, acest subiect nu va constitui o discuţie cu FMI în luna ianuarie. Această temă nu va fi pe masa discuţiilor, probabil atunci când vom negocia un nou acord, vom discuta şi această măsură pe care vrem s-o introducem’, a spus acesta.

Daniel Constantin a ţinut să precizeze că, cel mai probabil, subiectul reducerii TVA la 9% pentru pâine va fi reluat la viitoare întâlnire cu reprezentanţii FMI.

‘Sunt foarte multe calcule pe care trebuie să le finalizăm, sunt foarte multe evaluări pe care trebuie să le facem asupra impactului introducerii acestei măsuri, după ce vom termina aceste lucruri, probabil în luna martie, aprilie, când vom avea o nouă discuţie cu reprezentanţii FMI, vom pune pe masa discuţiilor şi această propunere’, a afirmat liderul conservator.

Preşedintele PC a adăugat că eficienţa proiectului pilot de reducere a TVA pentru pâine la 9% va fi dovedită prin reducerea evaziunii fiscale din domeniu.

‘La acele produse care sunt destinate exclusiv consumului de pâine, există evaziune fiscală foarte mare. Calculele noastre arată că evaziunea bazată pe consumul mediu care se înregistrează la nivel european, după cum ştiţi în România se consumă ceva mai multă pâine, dar mergem pe acele calcule-media la nivel european de consum, bazându-ne pe aceste cifre, în momentul de faţă putem constata că avem o evaziune fiscală undeva în jur de 70%. (…) Dacă vom putea reduce de la 70% la 20% evaziunea fiscală, atunci acesta este un proiect de succes’, a conchis Constantin.

Premierul Victor Ponta declara marţi că reducerea TVA la produsele alimentare de bază este o discuţie care rămâne în picioare, dar într-o primă etapă Guvernul intenţionează introducerea unui proiect-pilot pentru reducerea TVA la pâine, care va fi discutat în perioada următoare cu ministrul Agriculturii şi cel al Finanţelor.

„Împreună cu ministrul Agriculturii şi cu cel al Finanţelor vreau să fac întâi un proiect-pilot, de exemplu la pâine. Vreau să merg pe tot lanţul de producţie, să vedem ce înseamnă implicaţia bugetară ca şi când pur şi simplu de la 24% la 9% considerăm toţi cei 15% în încasări. Sigur, asta presupune că asigurăm banii din altă parte şi să vedem la sfârşitul anului dacă acest proiect-pilot ne arată că de fapt avem la pâine mai multe facturi emise, mai mult taxe plătite sau nu. Pentru că cei de la FMI, pe bună dreptate, spuneau: cine ne garantează că ceea ce spunteţi voi, ideea frumoasă optimistă, că, dacă aveţi TVA mai mic, sunt încasări. Arătaţi-ne un proiect care a reuşit pe aceasta zonă. La pâine am zis, pentru că este un produs unde este o uriaşă evaziune fiscală, în al doilea rând pentru că este un produs extrem de consumat în România, nu unul exotic, şi în al treilea rând pentru că are o anumită semnificaţie”, a detaliat premierul.

Sursa: Agerpres Economic

Recomandările redacției