Se pregătesc măsuri pentru o eventuală criză a cerealelor: Uniunea Europeană ar putea decide o ridicare temporară a embargoului privind importul de cereale modificare genetic din Statele Unitate ale Americii (SUA) şi America Latină, pentru a-i ajuta pe fermierii arădeni care au probleme cu perturbările de aprovizionare create de războiul din Ucraina, a declarat ministrul spaniol al Agriculturii, Luis Planas.

De asemenea, Spania şi Franţa au propus o excepţie pentru produsele agricole cu urme de erbicide pentru a creşte stocurile şi a găsi surse alternative de aprovizionare, în principal pentru porumb, care este un ingredient cheie pentru producţia de nutreţuri animale.

Acesta este un semnal de alarmă pentru noi să ne gândim cum anume vom avea capacitatea de a asigura securitatea alimentară pentru cei 450 de milioane de cetăţeni ai noştri. Avem nevoie ca UE să adauge flexibilitate la normele privind importurile de cereale”, a declarat Luis Planas într-un interviu pentru Bloomberg News, citat de www.agerpres.ro.

Dacă vor fi adoptate, aceste măsuri ar reprezenta o modificare importantă în strategia „De la fermă, la farfurie” care include obiective precum creşterea producţiei organice şi reducerea utilizării pesticidelor.

Această strategie a dat naştere la îngrijorări că ar putea diminua producţia agricolă în unul din cei mai mari producători mondiali de produse agro-alimentare.

Recomandările redacției