Conducerea Poliţiei de Frontieră Române a hotărât împreună cu omologii din Republica Ungaria dispunerea unor măsuri comune necesare pentru asigurarea unui control eficient şi operativ, în primele zile ale anului 2016.
Cei doi şefi ai poliţiilor de frontieră din cele două ţări au decis să implementeze măsuri organizatorice de suplimentare a personalului până la capacitatea maximă permisă de infrastructura fiecărui punct de trecere, în funcţie de dinamica valorilor de trafic.
Aceste măsuri comune la frontiera româno-ungară se impun având în vedere că în perioada Anului Nou se prefigurează creşteri ale traficului de persoane prin punctele de trecere de la frontiera cu Ungaria, unde controlul se realizează în comun de către autorităţile celor două state. De asemenea, va fi folosită la maxim capacitatea punctelor de trecere a frontierei şi în cele mai aglomerate se vor utiliza toate arterele de control disponibile în limita configuraţiei acestora.
Măsurile de fluidizare a traficului nu vor afecta asigurarea exigenţelor de siguranţă şi securitate privind accesul în Spaţiul Schengen. „Reamintim că începând cu luna noiembrie a.c., Poliţia de Frontieră Română, în cooperare cu celelalte instituţii care au atribuţii în punctele de trecere a frontierei, a intensificat controalele asupra cetăţenilor din state membre UE şi non-UE care tranzitează frontiera atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire din ţară, în scopul prevenirii trecerii frontierei de către persoane, provenite din state aflate în zonele de conflict, care pot derula activităţi ce reprezintă o ameninţare reală la adresa securităţii interne şi externe”, a declarat purtătorul de cuvânt al Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Arad, comisar-şef Daniel Iancu.
Totodată, pentru evitarea aglomerărilor, Poliţia de Frontieră Română recomandă celor care tranzitează frontiera româno-ungară în această perioadă să utilizeze toate punctele de frontieră existente, astfel încât să fie preîntâmpinate suprasolicitările din cauza unui număr mare de călători, într-un timp foarte scurt, pe frontiera româno-ungară: pe raza judeţului Timiş: P.T.F. Cenad – Kiszombor; pe raza judeţului Arad: P.T.F. Nădlac – Nagylak, P.T.F. Nadlac II- Csanadpalota, P.T.F. Turnu – Batonnya, P.T.F. Vărşand – Gyula; pe raza judeţului Bihor: P.T.F. Salonta – Mehkerek, P.T.F. Borş – Artand, P.T.F. Valea lui Mihai – Nyirabrany, P.T.F. Săcuieni – Letavertes; pe raza judeţului Satu Mare: P.T.F. Urziceni – Vallaj, P.T.F. Petea – Csengersima.
Aplicaţie on-line
Poliţia de Frontieră recomandă cetăţenilor care tranzitează punctele de frontieră rutiere, în perioadele în care se prefigurează creşteri ale valorilor de trafic, să consulte aplicaţia on-line destinată monitorizării traficului la punctele de trecere a frontierei.
Aplicaţia poate fi accesată de pe orice calculator sau terminal mobil cu acces la internet la adresa http://www.politiadefrontiera.ro/traficonline/, unde se pot vizualiza punctele de trecere a frontierei, care sunt marcate, în funcţie de trafic şi timpii de aşteptare în culori diferite: verde – timpi de aşteptare până în 30 minute; galben – timpi de aşteptare între 30-60 minute; roşu – timpi de aşteptare peste 60 minute.
De asemenea, aplicaţia foloseşte modulul de navigaţie furnizat de Google Maps şi accesând tabul „direcţie de mers”, se pot configura trasee spre un anumit punct de trecere a frontierei. Timpii de aşteptare sunt actualizaţi în timp real, fapt ce ajută utilizatorul să-şi reconfigureze traseul către un punct de frontieră ce înregistrează valori de trafic scăzute. În meniul principal al aplicaţiei, utilizatorul are posibilitatea de a vizualiza valorile timpilor de aşteptare în punctele de trecere a frontierei în două variante, în funcţie de direcţie, pe sensul de intrare sau pe cel de ieşire din România.