80 de jandarmi, 60 de poliţişti şi 6 echipaje ISU vor asigura măsurile de ordine publică la Olimpiada Internaţională de Matematică de la Cluj-Napoca, la care vine şi fiul preşedintelui Siriei.
Peste 600 de elevi concurenţi, cu vârste cuprinse între 13 şi 19 ani, din 110 ţări, participă la Olimpiada Internaţională de Matematică de la Cluj-Napoca, manifestare al cărei buget este de un milion de euro, transmite Mediafax.
Şeful ISJ Cluj, Valentin Cuibus, manager general al Olimpiadei Internaţionale de Matematică, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că deschiderea manifestării va avea loc în 8 iulie, iar concursul propriu-zis este programat în zilele de 9 şi 10 iulie. Potrivit acestuia, după concurs, participanţii vor vizita şi Salina Turda şi la cetatea Alba Carolina din Alba Iulia.
Şeful ISJ Cluj a confirmat prezenţa la olimpiadă a lui Hafez al Assad, fiul cel mare al preşedintelui Siriei, Bashar al Assad, care este membru al lotului olimpic de matematică al Siriei.
„Acesta a participat şi la Olimpiada Internaţională de Matematică de la Rio de Janeiro de anul trecut. Nu vor fi luate, în cazul său, măsuri speciale de securitate, ci va participa exact ca ceilalţi copii pe măsurile stabilite conform reglementărilor internaţionale”, a precizat Valentin Cuibus.
Preşedintele Comitetului Ştiinţific de Organizare al IMO 2018, Radu Gologan, a declarat la rândul său că, din punctul de vedere al matematicii, toţi matematicienii importanţi ai României care au învăţat în străinătate, au ajutat matematica românească în ultimii ani.
Şeful Grupării de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca, Sebastian Cliţan, a afirmat, în aceeaşi conferinţă de presă, că măsurile de ordine publică pe perioada olimpiadei vor fi asigurate de 80 de jandarmi, 60 de poliţişti şi 6 echipaje ISU. La deschiderea IMO 2018 este aşteptat să participe preşedintele României, Klaus Iohannis, şi mai mulţi ambasadori.
Prima Olimpiadă Internaţională de Matematică a fost organizată în 1959 în România, la Braşov.

Recomandările redacției