Autoritățile discută despre problema ambroziei, în elaborarea legislației pentru comba­terea acesteia fiind luate până acum argumentele arădenilor.
Grupul de lucru care se ocupă de această problemă cuprinde medici, specialişti în ecologie, cadre universitare, reprezentanţi ai ONG-urilor şi ai administraţiei judeţene. „Legea de combatere a ambroziei a trecut de Senat şi a fost modificată în urma seriei de observaţii trimise de noi Parlamentului. Două deficienţe majore – obligativitatea pentru proprietarii de terenuri de a cosi, o singură dată pe an, această plantă, respectiv cosirea în timpul înfloririi, nu mai apar în forma actuală a Legii. O singură cosire pe an nu este suficientă, deoarece aceasta va stimula înmulţirea şi răspândirea puternică a plantei, iar cosirea în perioada de înflorire duce la răspândirea polenului. Pentru rezultate eficiente, planta trebuie să fie cosită în mod repetat, înainte de perioada de înflorire”, a spus Paul Hac, specialist în ecologie în cadrul asociaţiei Excelsior Arad şi membru al grupului de lucru pentru combaterea ambroziei.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Arad, Claudia Boghicevici a explicat faptul că eforturile membrilor grupului de lucru au cunoscut deja primele rezultate. „Este încurajator că primele rezultate ale activităţii grupului de lucru au început să fie vizibile,  că observaţiile trimi­se de noi au fost luate în considerare în elaborarea Legii. Am întocmit un calendar de acţiune, vom continua să ne implicăm şi să luăm măsuri concrete pentru a ţine sub control această plantă care afectează sănătatea a zeci de mii de arădeni şi le creează un disconfort major”, susține aceasta.
La jumătatea acestei săptămâni, autoritățile au mai avut o dezbatere pe această temă, ce a vizat acțiuni de informare şi conştientizare a populaţiei, cât şi de şi monitorizare în ceea ce privește legislația.

Recomandările redacției