Premierul Ludovic Orban a susţinut joi, de la ora 10.00, o declaraţie de presă în sistem de videoconferinţă. Declaraţiile au fost transmise live pe pagina de Facebook a Guvernului şi pe canalul oficial de Youtube.

Am adoptat o HG prin care am suplimentat bugetul Ministerului Sănătății cu 42 de milioane pentru susținerea centrelor de carantină, prin DSP-uri, am reglementat norme metodologice privind decontarea cheltuielilor. Am suplimentat bugetul MAI cu 100 de milioane, pentru a putea asigura achizițiile necesare pentru Poliție, Poliția de Frontieră, DSU su Jandarmerie. Am asigurat capital pentru Unifarm, pentru a fi mai eficientă. Am luat niște măsuri pe care le considerăm absolut necesare în situația în care ne găsim, pentru a susține angajații și angajatorii care sunt afecatati de epidemie”, a spus premierul Ludovic Orban.

Printre măsuri, prin OUG se majoează plafonul de garantare pentru IMM-uri, în prima fază cu 5 miliarde, dar Guvernul este pregătit să îl majoreze cu încă 5 miliarde. Se vor garanta credite pentru investiții și capital de lucru; dobânda este subvenționată 100%, garanția funcționează pt 90% din credite în cazul celor de până într-un milion.

Asigurăm rambursarea TVA până în limita de 9 miliarde pentru a asigura fluxuri de capital. La rectificarea bugetară vom asigura creșterea bugetului alocat pentru decontarea concediilor medicale”, a precizat Orban.

O altă măsură foarte importantă este aceea de a asigura plata șomajului tehnic a angajaților din bugetul Ministerului Muncii, prin ANOFM, prin bugetul de șomaj. Foarte multe companii sunt afectate direct și nu au veniturile necesare pentru a asigura plata angajaților și există riscul că ei să fie trimiși în șomaj, dați afară.

Plătim 75% din salariul brut, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut. Avem două categorii de angajator: Prima e cea afectată direct de măsuri restrictive dispuse de autorități (hoteluri, restaurante, cafenele, spectacol). Angajații vor beneficia de plata cu 75%. A două categorie – companiile care nu au fost afectate direct de măsuri restrictive, ci de diferite consecințe ale epidemiei. În acest caz, companiile vor trebui să depună o declarație pe proprie răspundere și condiția de acordare e să le fi scăzut veniturile, cifra de afaceri, cu cel puțin 25%. – Am luat decizia de a susține plata șomajului tehnic din cauza contextului. Dacă susțineam plata salariului, am fi instituit obligația angajaților de a se duce la muncă, de a întră în contact cu ceilalți”, a declarat Ludovic Orban.

Măsuri în Codul Penal

S-a luat o măsură importantă în Codul Penal – majorarea pedepselor pentru falsul în declaraţii legat de epidemia de coronavirus. S-au majorat pedepsele pentru cine nu respectă carantină, măsurile impuse de autorităţi – li se va întocmi dosar penal. Nu în ultimul rând, a fost introdusă o nouă infracţiune – omisiunea de a da date. În cazul în care în cursul unei anchete cineva nu dă date încercând să protejeze pe unul sau altul se consideră omisiune. Şi în această situaţie se poate constitui dosar penal. Cea mai mare parte a românilor respectă legea, tocmai de aceea s-a decis să fie înăsprim pedepsele, pentru a-i proteja. S-a solicitat MAI să ia măsuri, dacă e necesar inclusiv prin echipe mobile de jandarmi care să se deplaseze şi să verifice cum decurge izolarea la domiciliu.

Premierul a solicitat companiilor să ia măsuri pentru protejarea angajaţilor.  „De la început am urmărit fiecare evoluţie şi am luat măsuri graduale. Păstrăm mobilizarea şi suntem pregătiţi să luăm orice măsuri pentru a proteja sănătatea cetăţenilor.  Am găsit DSP-urile în moarte clinică. Am dispus angajarea de personal, fie rezidenţi, fie medici din reţeaua şcolară. Am crescut şi creştem numărul de epidemiologi”, a mai spus Orban.

 Pregătirea spitalelor reprezintă un obiectiv major

Potrivit acestuia, mai multe contracte au fost semnate, au început să vină produse, se preia în fabricaţie de companii româneşti, produse care sunt foarte cerute. „Folosim penuria care a existat pentru anumite produse pentru a dezvoltă capacităţi de producţie în România şi susţinem companiile. Închei prin a vă îndemna din nou la calm, vă cer din nou să vă informaţi doar din ce transmit autorităţile. Abundenţa fake news-urilor crează o stare care nu e potrivită. Nu vă lăsăţi pradă informaţiilor transmise vădit cu rea intenţie care nu au alt scop decât să inducă panică. Vom lua măsuri când identificăm astfel de surse. Guvernul e într-o colaborare constantă cu preşedintele României şi luăm cele mai bune decizii”, a încheiat Ludovic Orban.

Recomandările redacției