Prefectura a anunțat măsurile luate în zona de vest a țării, pe fondul avertizării hidrologice de tip Cod Roșu de precipitații, emise miercuri, 13 iunie, pentru județele Caraș-Severin și Timiș.
La nivelul Ministerului Aface­rilor Interne s-a activat, preventiv, grupa operativă a Inspectoratului General pentru Situații de Urgen­ță. Peste 3.300 de pompieri cu peste 2.200 de mijloace tehnice sunt gata de intervenție în sprijinul populației și autorităților locale din zonele vizate de fenome­- nele meteorologice periculoase.
De asemenea, s-a dispus asi­gurarea rezervei de personal, pentru a putea fi suplimentate efec­- tivele de intervenție în cazul producerii unor situații de urgență. Totodată, în zonele vizate sunt monitorizate permanent cursurile de apă, pentru a stabili dacă ni­velul debitelor acestora poate produce inundații.
Nu în ultimul rând, pentru asi­gurarea acțiunilor în sprijinul administrației publice locale și comu­- nităților, pompierii din cadrul subunităților operative au verificat și pregătit mijloacele tehnice de intervenție la inundații, constând în motopompe de mare capacitate, bărci și autospeciale cu echipamente pentru evacuarea apei.
„Reamintim că Institutul Na­țional de Hidrologie și Gospo­dă­rire a Apelor a emis o avertizare hidrologică pentru fenomene imediate Cod Roșu, cu preciza­rea că se pot produce scurgeri importante pe versanţi, to­renţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale și creşteri importante de debite și niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol pe râurile mici din bazinele hidrografice: afluenții Timișului aferenți sectorului aval S.H. Sadova – amonte confluență cu râul Bistra, afluenții de stânga ai Bistrei – aval S.H. Voislova Bucova, Pogăniș – bazin superior amonte S.H. Bre­bu, Tău – bazin superior amonte S.H. Soceni, judeţul Caraș-Seve­rin. Fenomenele hidrologice pe­riculoase se pot produce cu pro­- babilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice: Goleț – bazin superior, Timiș – afluenții mici de dreapta aferenți sectorului S.H. Caransebeș și Bistra Mărului – afluenții aferenți sectorului aval acumularea Po­iana Mărului”, au anunțat autoritățile. (S.S.)

Recomandările redacției