matulaEuroparlamentarul Iosif Matula, membru în Comisia pentru dezvoltare regională, a susținut în cadrul unei intervenții în Parlamentul European necesitatea modernizării ajutoarelor de stat regionale și simplificarea procedurilor de acordare a acestora în cadrul viitoarei perioade de programare 2014-2020. Dezbaterea a avut loc în contextul în care Comisia pentru dezvoltare regională și-a exprimat îngrijorarea față de propunerea Comisiei Europene de limitare a domeniului de aplicare a ajutorului de stat regional pentru companiile mari.
Iosif Matula a atras atenția asupra riscului de delocalizare a activităților economice atât în interiorul, cât și în exteriorul Uniunii Europene în condițiile limitării posibilităților de intervenție publică în favoarea marilor întreprinderi.
Europarlamentarul român a subliniat rolul crucial al ajutoarelor de stat regionale în reducerea decalajelor structurale între regiunile Uniunii Europene. „Este necesar să existe o delimitare echilibrată a zonelor în alocarea ajutoarelor, astfel încât regiunile rămase în urmă economic să fie sprijinite, reducând decalajele existente“, a declarat deputatul european.
În finalul intervenției sale, Iosif Matula a solicitat o mai mare coerență între orientările privind ajutoarele de stat regionale și politica de coeziune pentru perioada 2014-2020, acordându-se atenție și inovării și cercetării.

Recomandările redacției