matulaParlamentul European a adoptat în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg pachetul guvernanței Schengen care conține două noi regulamente: unul care stabilește instituirea unui mecanism de evaluare în vederea verificării aplicării acquis-ului Schengen în teren și un altul care prevede reintroducerea temporară a controlului la frontierele interne doar în circumstanţe excepţionale. „Pachetul de guvernanță, cu cele două regulamente, va adăuga o dimensiune comunitară mai mare liberei circulații. Mai exact, va evita posibilitatea unor abuzuri la reintroducerea controalelor la frontieră, decizie care va fi supusă unor criterii riguroase de evaluare”, a explicat Iosif Matula.
La modul concret, cele două regulamente vor garanta libertatea de mișcare a cetățenilor și vor elimina stan­- dardele duble care afectează anumite state din Estul Europei, țările membre și cele candidate urmând să fie eva­luate identic de acum încolo. În ciuda pierderii competenței de codecizie, se va asigura o mai bună informare a Parlamentului European în eventualitatea apariției unor situații critice.
Iosif Matula a atras atenția asupra faptului că libertatea de circulație în Uniunea Europeană reprezintă un deziderat mult așteptat pentru locuitori. „Libertatea de circulație în cadrul UE reprezintă unul dintre be­ne­- ficiile cele mai importante pentru cetățeni, ca urmare a apartenenței la UE“, a afirmat Iosif Matula.
Europarlamentarul democrat-liberal și-a exprimat încrederea că se va putea recunoaște faptul că România și Bulgaria sunt pregătite să adere la spațiul de liberă circulație, în cazul celor două țări realizându-se deja evaluarea Schengen, cu rezultate pozitive. Pachetul guvernanţei Schengen ar putea fi aprobat oficial de către Consiliul European în toamna acestui an.

Recomandările redacției