Maxim o Cerere de Plată la APIA

0
755

Începând de vineri 1 martie, cererile de plată vor fi depuse pentru Campania din 2019. Fiecare fermier are dreptul să depună maxim o cerere.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a comunicat că în conformitate cu prevederile OMADR nr. 69/2019, în perioada dintre 1 martie și 15 mai 2019, la Centrele judeţene și/sau locale APIA şi al Centrul Municipiului Bucureşti, se vor depune Cererile Unice de Plată în cadrul Campaniei 2019.

Forma acceptată de APIA este: o singură Cerere Unică de Plată. Dacă fermierii se folosesc de mai multe suprafețe de teren, în diferite localități sau județe, aceeași regulă se va aplica, o singură Cerere de Plată va fi depusă.

Cererile se vor depune la Centrele județene APIA în cazul fermierilor care solicită o suprafaţă mai mare de 50 hectare teren agricol şi la centrele locale în cazul fermierilor care solicită o suprafaţă mai mică sau egală cu 50 hectare teren agricol”, declară reprezentanții APIA Arad.

Schemele de plată

Producătorii agricoli din România sunt susținuți de mai multe mecanisme precum: schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS), plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, plata pentru tinerii fermieri, plata pentru micii fermieri, schema de sprijin cuplat în sectorul vegetal și zootehnic; măsurile compensatorii de dezvoltare rurală: Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultura ecologică, Măsura 13 – Plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice (PNDR 2014-2020); ajutoarele naţionale tranzitorii (ANT) care se acordă în sectorul vegetal şi zootehnic. Aceste mecanisme sunt diverse scheme de plăţi și/sau măsuri de sprijin și/sau ajutoare naționale tranzitori, oferite de fondurile europene, pentru susținerea statelor membre Uniunii Europene.

Mai puține controale

În 2019 se speculează că vor fi mai puține controale a fermierilor, pe teren, comparativ cu anul 2018, conform reprezentanților APIA Arad. Aceste controale depind cel mai mult de schemele solicitate de fermieri, însă și de alte lucruri pe care le au în vedere reprezentanții APIA.

Claudiu Mariș

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.