În urma unei Ordonanţe de Guvern pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecţiei sociale în contextul situaţiei epidemiologice determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, sportul românesc primeşte un ajutor deloc de neglijat în special la nivelul cluburilor ce nu oferă salarii mari.
La solicitarea AFAN (Asociaţia Fotba­liştilor Amatori şi Non-Amatori) s-au introdus şi contractele de activitate sportivă în această ordonanţă de urgenţă.
Iată cum arată textul de lege:
Art. XI. – (1) Pe perioada stării de urgenţă instituită prin Decretul Preşedintelui României nr.195/2020, pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, respectiv a contractului de activitate sportivă, din iniţiativa angajatorului, potrivit art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare, urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, indemnizaţiile de care beneficiază salariaţii, respectiv persoanele prevăzute la art. 67, alin (1) lit a)-c) din Legea 69/2000 a Educaţiei Fizice şi Sportului, cu modificările şi completările ulterioare, de minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, respectiv din 75% din drepturile în bani aferente contraprestaţiei activităţii sportive, plătite din fondul de salarii, se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea nr. 6/2020 privind bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2020.
4.125 lei – banii suportaţi de stat pentru fiecare sportiv, doar UTA mai adaugă diferențe importante
Fiecare sportiv, indiferent de disciplină, va primi 75 la sută din salariu. Salariile sunt însă plafonate la 5.500 lei, din care se va primi 4.125 lei, echilvalentul a 850 de euro. Marii beneficiari vor fi cluburile cu salarii mici, iar cei care vor pierde sunt cluburile sportive cu sportivi care au salarii mari.
La clubul UTA, de exemplu, doar juniorii câștigă până în 5.500 de lei pe lună, seniorii având, evident, salarii mai mari. Prin urmare și în cazul lor, Guvernul va contribui tot cu 4.125 de lei, diferența urmând să fie asigurată de cluburi. „E o măsură despre care am aflat de puțin timp, ce merită ana­lizată și luată în calcul”, a fost scurta reacție a lui Codru Grădinariu la noul text de lege al Guvernului României.
Mai jos, însă, cluburile din ligile trei și patru fotbalistice, dar și sportivii legitimați în alte ramuri sportive, cu excepția câtorva baschetbaliste de la FCC Baschet Arad (pentru care diferența la salariu nu e foarte mare), se încadrează fără probleme în baremul sala­rial impus de Guvern – 5.550 de lei. Încă nu e clară modalitatea prin care cluburile vor intra în posesia banilor de la Guvern, dar – probabil – se va face pe baza contractelor de activitate sportivă depuse la Federațiile de specialitate sau AJF-uri.

Recomandările redacției