Iubitorii baschetului din Arad au parte astăzi de primele emoții. După cinci etape care au consemnat un galop de sănătate, fetele lui Jose Araujo au parte astăzi de primul meci tare, duelul cu CSM Satu Mare. Cele două echipe ocupă primele două poziții ale clasamentului, ambele având maxim de puncte însă cu oaspetele de astăzi pe primul loc deoarece au disputat 6 partide iar echipa noastră doar 5. În ultima etapă Aradul a învins la Cluj pe Universitatea cu 72-48, în timp ce Satu Mare s-a distrat cu Triumf Botoșani, câștigând de la o diferență de scor aproape inimaginabilă, peste 100 de puncte, cu 136-34.

Dincolo de acest aspect, duelul dintre cele două echipe este unul istoric echilibrat. Din cele 57 de dueluri, 29 au fost câștigate de Arad iar 28 de Satu Mare. E adevărat însă că în ultima perioadă balanța a înclinat mai mult către oaspetele de astăzi. În duelurile de anul trecut acestea s-au impus în toate 5 partidele, ultima victorie a Aradului fiind consemnată acum două sezoane, pe 22 februarie 2020 când pe parchetul Polivalentei arădene, echipa noastră a învins cu 83-65. De altfel în ultimii ani echipa din Satu Mare s-a clasat mereu înaintea Aradului în clasament. Spre exemplu în ultimele două campionate deznodământul a fost mereu același, cu Satu Mare pe locul 2 și Arad pe locul 3. Ultima oară când echipa noastră a terminat înaintea adversarului de astăzi, a fost în sezonul 2015-2016 când noi am terminat pe locul 5 iar Satu Mare, pe 11 (ultimul loc). De atunci însă multe lucruri s-au schimbat, la ambele cluburi, din fericire în bine, astfel că atât Aradul cât și Satu Mare sunt, alături bineînțeles de campioana Sepsi, protagonistele Ligii Naționale de Baschet Feminin.

Revenind la acest sezon, echipa oaspete este cea mai bună a momentului din punct de vedere al mediei de puncte, cu 95,2 pe meci, în timp ce Aradul are o medie de 92,4. Galben-albastrele sunt în schimb pe primul loc la pase decisive (24,4 în timp ce Satu Mare are doar o medie de 19,3). De asemenea FCC Baschet UAV Arad stă mai bine la capitolele recuperări și aruncări reușite de 3 puncte. Cele mai în formă jucătoare sunt, pentru Arad: Andreona Keys (21,7 puncte pe meci), Ildiko Mîrne-Nagy (8,4 recuperări) și Veatriki Akathiotou (7,8) iar pentru Satu Mare, Taylor Sparkle (22,3 puncte și 8,3 recuperări) și Miljana Dzoumbeta (6,5 pase decisive).

Președintele clubului arădean, Marcel Urban a sintetizat duelul din această după-amiază: „Este un meci de care pe care, se întâlnesc primele două echipe ale campionatului, singurele formații neînvinse din acest sezon. Atuul lor este că au lotul mai numeros, cu schimbări pe fiecare post, ceea ce noi nu avem. Puteam compensa prin prezența numeroasă a suporterilor noștri, care să împingă fetele spre o mare victorie, dar cu toate acestea sunt convins că jucătoarele noastre vor lupta cum știu ele mai bine pentru victoria de sâmbătă.“ La rândul ei, Alexandra Ghiță a afirmat următoarele: „După pauza forțată de izolare am avut timp să ne revenim din punct de vedere fizic și să ne aflăm în parametrii normali, pregătite de acest duel important. Cred că diferența va fi făcută de echipa care va fi mai motivată. Ca și plusuri, avem avantajul sălii și mi-aș fi dorit să avem și avantajul suporterilor“ în timp ce Veatriki Kathiotou consideră și ea că „apărarea și dorința vor decide soarta acestui meci“.

Ținând cont de „antecedente“, este de așteptat ca cei doi antrenori, Jose Araujo respectiv Miguel Lopez Alonso, să înceapă meciul cu următoarele formule:

  • Arad: Hadzovic, Keys, Mercea (Akathioutou), Manea, Vitulova
  • Satu Mare: Taylor, Dzombeta, Biszak, Kostovwicz, Ardelean  

Arbitrii partidei sunt Vlad Potra, Octavian Goina și Ioana Drăgoi, supervizor din partea Federației fiind Radu Bucerzan. Meciul, care va începe la ora 18.00 la Sala Sporturilor Victoria, se desfășoară cu porțile închise dar va fi transmis în direct pe canalul de youtube al Federației Române de Baschet.

(foto: facebook/baschetarad.ro)

Recomandările redacției