Federaţia Română de Fotbal a anunţat că a încheiat licitaţiile demarate pe 15 iunie privind atribu­irea dreptului de transmisie a meciurilor de fotbal disputate în Cupa României şi în campionatul Ligii a II-a pentru următoarele trei sezoane. Nu doar unul, aşa cum se obişnuia până acum.
Începând cu noul sezon, meciu­rile din Liga a II-a vor fi transmise de toate posturile care televizează şi jocurile din Liga I: Look TV, Digisport şi Telekom Sport. Ca și în campionatul trecut, banii pe care urmează să-i încaseze cele 20 de cluburi din eşalonul secund sunt firimituri pe lângă ceea ce se oferă în prima ligă.
Potrivit surselor, 500.000 de euro este suma pe care FRF a obţinut-o în acest an pentru drepturile TV din Liga a II-a, cu 120.000 de euro mai mult faţă de sezonul recent încheiat. Banii vor fi împăr­ţiţi în mod egal către cele 20 de cluburi în trei tranşe și asta pentru că propunerea de joi a utistului Claudiu Drăgan nu a fost susținută decât alte două cluburi, Petrolul și Farul. Restul de 17 au dat un vot pentru împărțirea egală a banilor proveniți din drepturile TV și nu în funcție de numărul de meciuri transmise.
Tot susține că în septembrie se va împărţi 40% din suma totală (200.000 / 20 = 10.000 de euro de club), în februarie va fi a doua tranşă de 40%, iar la finalul campio­natului, în iunie, se vor da ultimii bani, cei 20% (100.000 / 20 = 5.000 euro). La această ultimă tranşă se doreşte ca echipele care promo­vează să renunţe la partea lor de bani la bani în favoarea celor cinci nou-promovate care vor veni din Liga a III-a.
De menționat ar mai fi că pe lângă cei 500 de mii de euro pe care îi vor încasa din vânzarea drep­turilor TV, cluburile din Liga a II-a vor împărţi în mod egal şi 200.000 de euro de la sponsorul campiona­tului, Casa Pariurilor. Astfel, fiecare echipă va primi încă 10.000 de euro pentru că promovează brandul casei de pariuri, așadar totalul pentru UTA e de 35 de mii de euro, o sumă infimă față de cele învârtite de formațiile din elita fotbalului românesc (1 milion de euro o formație nou promovată).
Anticipând valul de nemulțumiri venit din partea divizionarele secunde, ce sperau ca drepturile TV să fie cedate pentru o sumă mai mare într-un sezon cu nume­roase derby-uri de tradiție, acum trei săptămâni Federația Română de Fotbal a propus o modificare în regulament cu „dedicație”. „Refuzul transmisiei televizate a jocului în conformitate cu dispo­ziţiile ROAF coroborate cu pre­vederile contractelor încheiate între FRF şi partenerii media ai acesteia se sancţionează cu pierderea jocului prin forfait, scăderea a 6 puncte şi penalitate financiară conform preve­derilor art. 83 alin. 15”, a arătat comunicatul postat pe site-ul FRF.
Vă reamintim că în urmă cu două sezoane, Juventus București a închis ușile pentru camerele TV, pentru ca în debutul stagiunii 2017-2018 să vină rândul UTA-ei să nu fie de acord cu transmiterea partidelor de pe arena „Otoo Gref­fner”, din Șiria. În cele din urmă, utiștii au fost convinși să lase de la ei și, începând cu etapa a 11-a, res­pectiv meciul UTA – Pandurii, „roș-albii” au apărut din nou pe micile ecrane la partidele de acasă.
Noua ediţie a Ligii a II-a va începe în weekendul 4-5 august, urmând ca în 2018 să se joace 21 de etape. Ultima rundă din acest an va avea loc în 8-9 decembrie. Partea a doua a sezonului se va relua pe 23-24 februarie 2019 şi va avea programată ultima etapă, cea cu numărul 38, în weekendul 1-2 iunie 2019.

Recomandările redacției