fila

Cu toate că se leagă între ele prin autograful comun al lui Johannes Brahms, capodoperele medalionului din 30 aprilie 2015 de la Filarmonica de Stat Arad reflectă cele mai diverse ipostaze ale marelui romantic german, de la colecţia potpuriu camuflată sub haina academismului german într-una dintre cele mai celebre uverturi  ale secolului al XIX-lea,  op.80, academica, la cea mai redusă ca dimensiune  dar şi cel mai bine închegată dintre simfoniile maestrului, Simfonia a III-a în fa major op.90.

Pregătit de dirijorul italian Roberto Salvalaio programul selectează pentru momentul central al serii, splendidele culegeri de cântece de dragoste, Liebeslieder op.52 şi Neue Liebeslieder op.65,  imaginate de Johannes Brahms pe suportul metric al valsului, reluate în forma unei miniselecţii realizate de compozitor, pentru ansamblul mixt coral şi orchestra simfonică. Pregătirea Corului Academic al Filarmonicii îi aparţine maestrului dr. Robert Daniel Rădoiaş.

Încărcate de efecte corale strălucitoare, Liebeslieder op.52 şi Neue Liebeslieder op.65 se numără printre partiturile brahmsiene preferate de muzicienii şi melomanii zilelor de azi. Valsurile se sprijină pe texte preluate din culegerea „Polydora” a lui Georg Friedrich Daumer, o colecţie de traduceri libere a unor poezii de dragoste din lirica universală, care cuprind întreaga gamă de sentimente şi emoţii, de la perspectiva naiv filosofică a numerelor din op.52  la aceea provocatoare şi plină de neprevăzut a acelora din  extrem de expresivul ciclu op.65.

Recomandările redacției