Medalion Ludwig van Beethoven cu Dorin Frandeș și Luca Toncian

0
298

Sala Cercului Militar, situată pe Bulevardul Decebal la nr. 19, va găzdui joi, începând cu ora 19, un nou spectacol al Filarmonicii de Stat Arad. Este un medalion  Ludwig van Beethoven, care va avea în program Creaturile lui Prometeu, uvertura în do major op.43; Concertul nr. 1 în do major pentru pian şi orchestră op.15 și Simfonia a III-a în mi bemol major „Eroica” op.55.
Cu uvertura la baletul „Creaturile lui Prometeu”, Concertul nr.1 pentru pian și orchestră în do major op.15 și Simfonia a III-a, „Eroica”, Filarmonica schițează în cea de a doua săptămână a lunii Ianuarie un nou portret Ludwig van Beethoven, dar și un tablou al Vienei de la începutul secolului al XIX-lea, diferit de  acela al  artei de salon și muzica familiei Strauss.
„Creaturile lui Prometeu”, partitura care a cules în timpul vieții compozitorului cel mai mare succes de public și al cărei material sonor se regăsește și în paginile finale ale Simfoniei „Eroica”, este prezentă prin numărul ei de debut, uvertura de balet prefigurând și partitura concertantă a serii, Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră în do major, cea pe care Beethoven a scris-o pentru uzul său ca pianist concertist.
De menționat că invitatul orchestrei simfonice dirijate de Dorin Frandeș este pianistul Luca Toncian.
Un invitat cu multe premii
Luca Toncian s-a născut în 1989 în Cluj Napoca. A început studiul pianului la vârsta de șase ani cu prof. Maria Jidav, continuând apoi cu conf. univ dr. Cipriana Gavrișiu. De la 16 ani a studiat la Salzburg, la renumita Universitate de Muzică „Mozarteum“, pe care a absolvit-o cu excelenţă în 2014 (clasa profesor Cordelia Höfer-Teutsch).
În timpul studenţiei, a beneficiat un an de o bursă „Erasmus“ la Universitatea de Muzică şi Teatru din München-Germania la clasa profesorului Wolfram Schmitt-Leonardy. A urmat şi un program post-universitar la „Mozarteum“ la clasa profesorului Andreas Groethuysen.
În prezent este asistent universitar doctorand în cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca. Numeroase cursuri de măiestrie i-au inspirat viaţa de muzician, având posibilitatea de a lucra cu pianişti și pedagogi renumiţi, precum: Paul Badura-Skoda, Lory Wallfisch, Sergio Perticarolli, Frank Wibaut, Ninuca Oşanu, Adriana Bera şi alții.
Experienţa concertistică l-a purtat pe scene  naționale și inter­naționale. Pe lângă numeroase recitaluri solistice şi de muzică de cameră susţinute în Austria, Germania, Elveţia, Spania, Italia şi România, a cântat ca solist cu orchestre simfonice: Sinfonie Orchester Berlin (în sala mare şi sala de muzică de cameră a Filarmonicii din Berlin), Orchestra Filarmonică a Thailandei (Bangkok), Orchestra Elveţiei de Est, Orchestra Filarmonică din Bad Reichenhall (Germania), Filarmonica Moldova (Iaşi), Filarmonica Transilvania (Cluj Napoca).
Ca pianist a participat la numeroase concursuri în străinătate, fiind laureat al Concursului Internaţional de Pian Bangkok, Thailanda (2013), al „Premiului Franz Schubert“ San Cristoforo, Italia (2013), al Concursului Internaţional de Pian „Memorial Isidor Bajic“, Novi Sad, Serbia (2008). A câştigat numeroase concursuri organizate în România, fiind recompensat în 2004 cu marele premiu Lira de Aur (Suceava).
A desfăşurat activităţi muzicale ca membru al unor fundaţii, precum: „Live Music Now” – Salzburg, „Remember Enescu” – Bucureşti, „Sigismund Toduţă” – Cluj-Napoca.
(G.A.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.