spagaSite-ul piatadespaga.ro a întocmit o hartă a şpăgii oferite pe teritoriul României. Proiectul, realizat de un ONG, permite tuturor celor care au fost puşi în situaţia de a da mită pentru a-şi rezolva o problemă, să spună unde s-a întâmplat acest lucru şi la cât s-a ridicat suma oferită. Şpăgile sunt clasificate în funcţie de domeniul în care au fost acordate, fiind de ademenea făcută şi o delimitare teritorială, pe judeţe.
Într-unul din numerele trecute ale ziarului nostru vă informam că la în­ceputul anului, media şpăgii oferite în judeţul Arad a fost de 87 de euro. Între timp, beneficiarii au început probabil să se mulţumească şi cu mai puţin, astfel încât media a scăzut la 69 de euro. Asta, în condiţiile în care pe raza judeţului au fost înregistrate 15 cazuri, şapte „autodenunţuri” fiind făcute pentru fapte petrecute pe teritoriul administrative al municipiului Arad, iar opt la Vama Nădlac.
Conform utilizatorilor site-ului piatadespaga.ro, cele mai mari „atenţii” se oferă în judeţul Vaslui, unde valoarea medie a mitei este de 3.050 de euro şi în judeţul Olt, cu o medie de 2.009 euro. În ceea ce priveşte Bucureştiul şi judeţul Ilfov, aici şpăgarii sunt mai puţin pretenţioşi, media fiind de 288 de euro. Dacă aruncăm o privire în judeţele din vest, putem constatata că timişenii sunt cel mai bine răsplătiţi pentru serviciile oferite, cu o medie a mitei de 359 de euro, în timp ce în Bihor media este de 57 de euro. Hunedorenii sunt şi mai uşor de mulţumit, aici media fiind de doar 47 de euro. Locuitorii judeţului Caraş-Severin „au făcut plăţi” ceva mai consistente, media mitei oferite aici fiind de 183 de euro.
Povestea şpăgilor
Persoanele care au fost nevoite să dea şpagă pe raza judeţului Arad povestesc că pe lângă banii oferiţi la trecerea graniţei, au mai dat diverse sume medicilor şi asistentelor. Astfel, cineva a scris că pe 21 iulie 2013 a dat la Punctul de Trecere al Frontierei Nădlac 50 de euro, pentru că nu avea în regulă documentele. Un alt vizitator al site-ului susţine că a dat tot la frontieră 20 de euro, pentru a nu avea probleme la control. O altă şpagă despre care se scrie pe site constă în 400 de lei şi diverse produse, aceasta fiind oferită unei asistente medicale, în timp ce despre un medic se spune că a primit 100 de euro pentru a-şi face mai bine datoria.
Informaţii adevărate, dar greu de probat
Pe de altă parte, autorităţile recunosc că în mare măsură, informaţiile prezentate pe diferite site-uri cu privire la mita oferită sunt adevărate, dar că faptele sunt foarte greu de dovedit. În ceea ce-i priveşte pe cei care au fost puşi în situaţia de a da mită, aceş­tia sunt sfătuiţi să-i denunţe pe funcţionarii corupţi, sunând la numărul de telefon 0800.806.806, telverde anticorupţie.

Recomandările redacției