Medicii ATI de la Județean: „ Aceste subiecte artificial create, doar pentru senzațional(…)nu fac altceva decât să distragă atenția de la adevăratele probleme ale Spitalului”

0
299

Corpul medical de pe secțiile ATI ale Spitalului Județean din Arad au adus precizări și dezvăluiri ale misterului morfinei, subiect care a agitat Aradul și i-a pus pe toți în gardă. 

„Ca urmare a numeroaselor articole apărute  în presă, a afirmațiilor Directorului Direcției de Sănătate Publică ,Dr. Timiș Horea și suspiciunilor onoratei Conduceri a SCJU Arad, Director Medical Interimar  Dr. Timiș Lenuța și D-nei Manager Interimar Ec. Ionescu Florina,  referitoare la consumul de stupefiante pe secțiile ATI ale SCJU Arad, noi, medicii ATI ai aceluiași Spital, ținem sa facem urmatoarele precizări pentru a clarifica această situație de suspiciune și acuze la adresa corpului medical , situație repetitivă , devenită obișnuință din partea acelorași personaje care, deși nu au o pregătire medicală de specialitate sau nu au deloc pregătire medicală, abordează  situații și teme medicale care îi depășesc profesional”, au scris medicii. 

Aceștia au menționat că în cadrul SCJU Arad sunt două secții ATI ( ATI I și ATI II ) și două compartimente ( ATI III și ATI IV ) cu activitate similară, dar profile diferite, iar pe perioada pandemiei, secția ATI II și compartimentul ATI IV au tratat pacienți covid pozitivi care au necesitat îngrijiri de Terapie Intensivă, aproximativ 500 de pacienți în compartimentul ATI IV și aproximativ 600 de pacienți în secția ATI II, pacienți care au necesitat ( marea majoritate )  ventilație mecanică noninvazivă și/sau invazivă. 

„Pentru o bună complianță a pacienților la ventilația mecanică, este 

necesară sedarea acestora, sedare care se poate face cu mai multe tipuri de substanțe opioide/hipnotice în doze variabile în funcție de greutatea pacientului, pragul de sensibilitate, stare de conștiență sau comorbidități. 

Dozele se calculează în mg/kgc și nu în mililitri, așa cum se insinuează în unele articole ( citat: maxim 20 ml/zi/pacient ). Și dacă maximul ar fi de “ 20 ml/zi “aceasta ar însemna 20 de fiole/zi/pacient, adică  400 mg/zi/pacient, nu șase fiole cum se invocă în unele articole. 

La un calcul sumar, conform ghidului  din 23 decembrie 2010 privind sedarea și analgesia la pacientul critic emis de Ministerul Sănătății, dozele variaza între 0,07 – 0,5 mg/kgc/h. De exemplu, la un pacient de 90 kg se pot folosi între 6,3 mg/h și 45 mg/h, adică între  151,2 mg/zi și 1080 mg/zi. Ținând cont că,  o fiolă de Morfină are 20 mg și conține 1 ml, pacientul nostru de 90 kg poate fi sedat cu 7 până la 50 de fiole de Morfină pe zi. 

Dacă calculăm la un număr mediu de 7 pacienți ventilați mecanic într-o zi, avem nevoie de minim 49  fiole, respectiv maxim 350 de fiole de Morfină pe zi. 

 Așa zisele  discrepanțe  de consum al morfinei între secțiile ATI II și ATI IV, rezultă din tipul de substanțe folosite pentru sedare, numărul de pacienți ventilați mecanic invaziv sau noninvaziv și durata medie de spitalizare. 

Având în vedere că paturile de Terapie Intensivă au fost ocupate la capacitate maximă  în aproape toată perioada pandemiei, consumul de stupefiante este mic  raportat la dozele recomandate în ghid. 

De exemplu, la un număr de 7 pacienți normoponderali sedați  continuu cu o doza medie de 0,25mg/kgc/h, pe o perioadă de 15 zile, sunt necesare aproximativ 2835 de fiole Morfină. 

Consumurile declarate public de așa-zișii analiști și vizionari ai sistemului de sănătate arădean, dovedesc că pacienții tratați pe secțiile ATI ale SCJU Arad, au primit dozele minime de sedare și au fost tratați cu profesionalism conform ghidului național  în vigoare. 

Sigur că pentru amatori și necunoscători, 6000 de fiole de Morfină reprezintă o cantitate uriașă, care poate stârni reacții emoționale necontrolate, dar noi, profesioniștii, nu am făcut decât să respectăm ghidurile terapeutice în vigoare, utilizând doze minime pentru obținerea efectului maxim. 

Mortalitatea ridicată a pacienților diagnosticați cu covid 19 se datorează impactului devastator pluriorganic al virusului SARS-COV-2 asupra organismului precum și comorbidităților asociate , nicidecum sedării excesive cum se scoate în evidență în presă.  Referitor la consumul “ crescut “ de Fentanyl  (în opinia neavizată a unor personaje ) din cadrul secției ATI I comparativ cu celelalte secții, facem  precizarea că , pe perioada pandemiei, peste 90% din intervențiile chirurgicale  s-au desfășurat  în cele 11 Săli de operație ale Blocului Operator  din Sediul Central deservit de secția ATI I , iar Fentanylul este opioidul de elecție folosit în anestezie. 

Aceste subiecte artificial create, doar pentru senzațional, fără  profesionalism și fundament științific, fără o analiză anterioară  abordării lor, nu fac altceva decât să distragă atenția de la adevăratele probleme ale Spitalului, continuând politica de defăimare  a corpului medical și  subminare   a încrederii    pacienților în serviciile medicale oferite de corpul medical al SCJU Arad, aducând grave prejudicii materiale, morale și de imagine a sistemului sanitar arădean” au mai adăugat medicii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.