elev_scolar_ghiozdanAi cumpărat rechizitele pentru şcoală? Acum fă o probă: pune în ghiozdan tot ce se cere pentru o zi obişnuită de curs şi… aşază- l pe cântar. Te vei speria văzând ce greutate o să care micul elev! Iar medicii avertizează că această povară provoacă dureri de spate şi deformează coloana.

Pentru a nu afecta sănătatea copilului, ghiozdanul ar trebui să cântărească ma x imum 10% din greutatea corporală a elevului – spune dr. Elena Mihai.

De exemplu, un copil de 25-30 kg nu trebuie să aibă un ghiozdan mai greu de 3 kg!

Or, elevii au de dus zilnic o greutate aproape dublă. Iar riscurile pentru sănătate cresc direct proporţional cu povara.

Greutatea excesivă provoacă tulburări de statică corporală, deformări ale coloanei (scolioze), dureri musculare, artroze, adaugă specialistul.

Concret, testele RMN efectuate pe copii de 11-13 ani au dovedit că ghiozdanele care depăşesc cu 10-30% greutatea normală comprimă discurile intervertebrale în zona mijlocului şi a şalelor şi deviază coloana lombară.

Pentru a readuce coloana în poziţia corectă, dr. Elena Mihai recomandă practicarea unui sport – gimnastică, înot, atletism sau dans. Dar, mai înainte, e bine să-ţi duci copilul la un consult medical, te sfătuieşte doctorul.

Programul «Cornul şi laptele» ar putea fi amânat chiar şi câteva luni

Deşi luni începe şcoala, licitaţiile pentru acordarea alimentelor nu au avut loc încă. Mai mult, sunt oraşe unde nu s-a înscris nimeni la licitaţii, cum ar fi Aradul, iar în Bucureşti acestea se vor desfăşura abia în octombrie.

După cum se ştie, dacă vreuna dintre firmele participante la licitaţie va contesta rezultatul, termenul se va prelungi cu încă o lună, până la soluţionarea problemei. Deci, mulţi elevi vor avea gustarea gratuită propusă de Guvern abia din luna noiembrie.

SURSA: http://www.libertatea.ro

Recomandările redacției