mediciiMedicii de familie care au mai puţini pacienţi înscrişi pe liste nu sunt de acord cu noile prevederi ale contractului-cadru privind condiţiile acordării    asistenţei medicale, în perioada 2013-2014. Prevederile noi din contractul cadru stârnesc controverse în rândul cadrelor me­dicale, în special printre medicii de familie, care se consideră defavorizaţi.
Una dintre nemulţumiri este legată de sistemul de plăţi, care a suferit mo­dificări în recentul contract. Este vorba de raportul dintre procentul alocat din fondul asistenţei medicale primare pentru plata per capita, care este suportat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, şi cel alocat pentru plata per serviciu.
Procentul medicilor de fami­lie alocat per capita a crescut de la 50%, cât era înainte, la 70%, iar procentul alocat pentru serviciile medicale este de 30% din bugetul medicinii de familie. Cadrele medicale de fa­milie consideră că această măsură este în defavoarea me­dicilor care au puţini pacienţi înscrişi pe liste.
„Este adevărat că sunt tot felul de discuţii legate de prevederile contractului cadru, însă nu s-a ho­tărât absolut nimic până în prezent. Consider că nemulţumirea co­legilor este una artificială şi este legată de sistemul de plăţi. În opinia lor, vor câştiga mai puţin în urma schimbărilor din contractul cadru, însă acest lucru ar presu­pune o serie de alte modifi­cări cum ar fi schimbarea sistemului de plată per serviciu sau chiar schimbarea   grupelor de vârstă ale pa­cien­ţilor. Nemulţumirile sunt ale colegilor care au liste mici de pacienţi, însă aceştia reprezintă doar 9% din totalul medicilor de familie din România“, ne-a declarat dr. Adrian Dărăbanţiu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Arad.
O altă măsură prevăzută în contract este introducerea obli­gatorie a coplatei în spitale, de 5 sau 10 lei, începând din martie 2013. Nici cu această preve­dere medicii nu sunt de acord, considerând că ar putea duce la supraaglomerarea Unităţilor de Urgenţe (care sunt exceptate de la coplată).
În urmă cu doi ani de zile, tot din cauza unor prevederi ale contractului cadru, sute de medici de familie au luat cu asalt sediul Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Arad pentru a-şi depune cererile pentru obţinerea certificatului de confor­mitate. Certificatul este necesar pentru ca un medic să îşi poată desfăşura munca în străinătate. Din cauza condiţiilor din contractul cadru pe anul 2011, medicii de familie au fost hotărâţi să plece din ţară, considerându-se umiliţi pentru că munca lor este privită ca fiind inu­tilă.

Recomandările redacției