mediciMedicii de familie din judeţul Arad nu sunt de acord să distribuie cardurile de sănătate şi să investească bani în cititoarele de carduri, considerând că distri­buirea cardurilor va afecta buna desfăşurare a actului medical.
„Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) sunt surprinse de declarațiile CNAS cu privire la cardul de asigurat și sarcinile pe care CNAS dorește să le traseze medicilor de familie pri­vind distribuirea și editarea datelor medicale de pe acestea”, se arată în comunicatul de presă remis de Patronatul Medicilor de Familie  Arad, în care se mai pre­cizează că „relația medic-pacient, alterată constant, deliberat și profund în ultimii ani, mai ales din cauza birocrației din sistem, nu mai suportă de­gra­dare. Medicul trebuie să rămână medic și nu are ce căuta ca intermediar în relația dintre asigurator și asiguratul său”.
În comunicatul de presă se mai arată că editarea datelor pe card este consu­matoare de timp, reducând și mai mult timpul alocat consultației medicale, activității medicale efective în detrimentul pacientului, afectează calitatea actului medical și relația medic-pacient. În plus, editarea datelor este inutilă, în contextul lansării Dosarului Electronic al Pacientului începând cu 24 ianuarie 2014, conform calendarului declarat Comisiei Europene în cadrul proiectului DEP finanțat din fonduri europene. „Cardul de asigurat trebuie să fie distribuit de asigurător către asigurat, el constituind o le­gătură directă între aceștia, care nu poate include terți. În nicio țară unde se folosesc cardurile de sănătate, acestea nu au fost distribuite de me­dici”, se mai menţionează în comunicatul medicilor de familie.
În ceea ce priveşte cititoarele de carduri, reprezentanţii Patronatului sunt de părere că nu pot fi cumpărate de medicii de familie, acestea fiind de asemenea incluse în proiectul CNAS. „Cititoarele de carduri compatibile și contractele de mentenanță pentru acestea trebuie cumpărate de către CNAS, printr-o lici­ta­ție națională, transparentă, urmând să fie date în folosință medicilor de fa­milie printr-un contract de comodat”, se mai menţionează în comunicatul de presă.
Preşedintele Casei Naţionale a Asi­gurărilor de Sănătate a anunţat, marţi, că va începe distribuirea cardurilor de sănătate, prin medicii de familie.

Recomandările redacției