După ce medicii de familie arădeni şi-au arătat nemulţumirea faţă de modul de eliberare a cardurilor de sănătate, conducerea Societăţii Naţionale de Medicina Familei atrăgea atenţia la nivel naţional că medicii de familie „nu se vor transforma în funcţionarii caselor de asigurări de sănătate“, precizând că nu sunt de acord cu eliberarea cardurilor electronice.
Proiectul pilot lansat la Arad la sfârşitul anului trecut este dedicat exclusiv funcţionării tehnice a cardului. Medicii susţin că ei trebuie să consulte pacienţii, nu să distribuie carduri. Ei susţin că această distribuţie presupune nenumărate acte birocratice, borderouri şi validări, care sunt ilegale. Cardul este un document oficial de identificare, iar un astfel de document nu poate fi eliberat decât de către emiţător, adică de către casele de asigurări. Ca şi buletinul sau paşaportul, el nu poate fi eliberat de către o terţă persoană sau o terţă instituţie.
Conducerea SNMF a precizat că medicii de familie vor utiliza cardurile, în calitate de furnizori de servicii medi­cale, dar nu vor înlocui timpul de consultaţie cu distribuirea sau inscripţio­- narea cardurilor. Referitor la funcţionarea sistemului de prescripţie electronică, conducerea SNMF a  precizat că singura problemă cu care se confruntă medicii de familie constă în faptul că „nu toate spitalele dau, conform legii, reţete electronice pacienţilor la externare. Acest lucru ne pune într-o situaţie extrem de neplăcută pentru că noi avem două variante, după ce pacientul a fost pus, inutil, pe drumuri, el având dreptul de a primi reţetă pe 30 de zile din spital. Astfel, noi ori nu îi dăm reţetă şi punem, din nou, pacientul pe drumuri, ori încălcăm legea şi îi prescriem noi reţeta electronică. Nici una dintre variante nu este normală, iar anumite categorii de medicamente nu avem voie să le prescriem“.

Recomandările redacției