caniculaÎn urma avertizării de caniculă emisă de meteorologi, cu temperaturi ce vor depăşi 35 de grade şi indice temperatură-umezeală ce depăşeşte pragul critic de 80 al disconfortului termic la nivelul judeţului Arad, Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Arad  recomandă populaţiei să respecte măsurile preventive privind canicula.
Astfel, se recomandă evitarea expunerii prelungite la soare, în special între orele 11.00-18.00, mai ales în cazul persoanelor vârstnice, cu boli cronice, cardiaci, copii, persoane cu dizabilităţi pentru a preveni unele incidente.
Dacă este necesară expunerea la soare între orele amiezii să se folosească pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.
Consumul zilnic de lichide (între 1,5 – 2 litri), fără a se aştepta apariţia senzaţiei de sete; este necesar un pahar de apă la fiecare 15-20 minute, apa trebuie consumată în cantităţi mici şi des, o doză de iaurt poate înlocui un pahar de apă.
Lichidele consumate să nu fie foarte reci, deoarece se elimină mult mai repede din stomac decât cele calde.
Să se evite consumul de alcool (inclusiv bere, vin) deoarece acestea favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii; să se evite băuturile cu conţinut ridicat de cafeină (cafea, cola, ceai) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice.
Apa ideală de consum ar trebui să fie necarbogazoasă, bogată în calciu şi magneziu, dar săracă în sodiu, cloruri şi sulfaţi. Este contraindicat consumul regulat de apă minerală carbogazoasă cu conţinut ridicat de sodiu pentru persoanele care suferă de afecţiuni cardiovasculare sau renale.
Se recomandă să se consume multe fructe şi legume proaspete de sezon (pepene, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă.
Pe parcursul zilei se pot face duşuri călduţe 3-4/zi, cu evitarea activităţilor în exterior ce necesită un consum mare de energie (grădinărit, sport).
Dacă aveţi aer condiţionat diferenţa de temperatură nu trebuie să fie foarte mare, reglaţi aparatul la o temperatură cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.
Măsuri de prim-ajutor în caz de insolaţie
În cazul în care există simptome de insolaţie, persoana trebuie mutată într-un spaţiu răcoros, să nu fie sub acţiunea directă a razelor soarelui, unde trebuie să i se reducă temperatura corpului prin pulverizare cu apă rece, dar nu foarte rece sau aplicată cu ajutorul unui burete. Dacă persoana este conştientă şi poate înghiţi se vor administra lichide în cantităţi mici şi dese.
Angajatorii au obligaţia să asigure angajaţilor ape carbogazoase saline în cantitate de 2-4 litri/persoană/zi. Se vor alterna perioadelor de lucru cu perioade de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer. La locurile de muncă se va asigura ventilaţiei şi se va reduce intensitatea şi ritmul activităţilor fizice.
(Ş.M.)

Recomandările redacției