sanitas Personalul medical din unităţile spitaliceşti este decis să meargă mai departe cu protestele îndreptate împotriva Ministerului Sănătăţii. Mai mult, reprezentanţii medicilor cer excluderea acestora din categoria de bugetari, datorită faptului că-şi practică profesia în mod independent şi autonom. Printre alte cereri ale medicilor se numără: precizarea în mod expres a faptului că medicul nu este funcţionar public şi nici echivalent al acestuia; majorarea veniturilor medicilor astfel încât în timp venitul minim al unui medic (rezident) să fie echivalent cu trei salarii medii pe economie şi să constituie baza pentru calcularea veniturilor pentru medicii specialişti şi primari; condiţii de muncă decente pentru medici pentru a putea asigura un act medical de calitate şi implicit siguranţa pacientului; necondiţionarea calităţii de membru al Colegiului Medicilor din România de încheierea asigurării de malpraxis; renunţarea la blamarea medicilor şi respect din partea decidenţilor, precum şi reducerea birocraţiei şi simplificarea documentelor medicale în relaţia medic-pacient.
Federaţia Sanitas Arad, Colegiul Medicilor, Colegiul Farmaciştilor, Cole­giul Dentiştilor, Colegiul Psihologilor, Societatea Medicală din Şcoli, Camera Medicilor au semnat un acord de coali­ţie prin care vor să atragă atenţia conducerii Ministerului Sănătăţii asupra problemelor grave din sistem. Acordul prezintă o serie de revendicări comune a Coaliţiei Profesioniştilor din sistemul sanitar. „La întâlnirea pe care am avut-o cu ministrul Sănătăţii, am cerut în primul rând alocarea unui procent de 6% din PIB acestui sector. Pentru ca acest lucru să fie posibil era nevoie şi de o consultare cu reprezentanţii Ministerului de Finanţe, care însă nu s-au prezentat la întâlnire, deşi au promis iniţial că o vor face. În aceste condiţii, am hotărât să pichetăm şi sediul Ministerului de Finanţe. Pichetările vor continua până în data de 27 septembrie, urmând ca în luna octom­brie să aibă loc un miting de am­- ploare. Este foarte posibil ca după acest miting, dacă propunerile noas­tre nu vor fi luate în considerare, să urmăm toţi paşii declanşării unei greve generale pe termen nelimitat“, susţine Delia Bonca, liderul Fede­raţiei Sanitas Arad.
De cealaltă parte, conducerea Ministerului Sănătăţii a dat asigurări că procentul alocat sănătăţii va creşte gradual până în 2016, conform programului de guvernare. Totodată însă, reprezentanţii angajaţilor din sănătate nu concep ca salariile să nu le fie majorate începând chiar cu prima zi a anului viitor.

Recomandările redacției