Calitatea serviciilor medicale a scăzut, în timp. Medicii se concentrează mai mult pe organizarea de ședințe, pe raportări și pe conducere. Pe când, acum 40 de ani, pacientul era cel aflat în centrul atenției doctorilor, după unele studii. 

Directorul DSP Arad vorbește despre acest fapt, dar și despre cinci pași spre un sistem al sănătății mai bun, pe pagina sa de facebook. 

„Medicii de astăzi petrec cu 40% mai puțin timp cu pacienții decât în anii 1980 și, mai mult decât oricând, își petrec timpul luptându-se cu sisteme ineficiente de management medical, birocrație, ședințe, raportări, spun mai multe studii. Toată această risipă scade calitatea actului medical și calitatea serviciilor medicale oferite pacientului”, a spus Horea Timiș. 

Cei 5 pași pentru sistemul de sănătate, pe care îi propune Horea Timiș sunt: eliminarea risipei din sistem; legislație pro sistem, nu defensivă; digitalizare prin interoperabilitate; politici de sănătate care unesc medicul cu pacientul; descentralizarea totală a deciziilor spre teritoriu. 

Astfel, Horea Timiș scrie, în postarea sa de pe facebook, despre nevoia clară de a proiecta sisteme și politici de sănătate în jurul pacienților, inclusiv construirea de sisteme interconectate, care permit tuturor datelor pacienților să fie într-un singur loc.  

La fel, este nevoie și de proiectarea de politici ce ar aduce medicul mai aproape de pacienți, ca să rupă bariera birocratică, chiar dacă suntem în perioada pandemiei. 

„În sistemul sanitar se greșește, este inevitabil. Dar să arăți tot timpul cu degetul vinovatul este o greșeală fundamentală de abordare a sistemului, care se închistează. Frica de DNA sau de Curtea de Conturi în sistemul sanitar este mai mare decât dorința de inovare și de a salva. Dacă nu avem o politică orientată spre inovare nu vom avea un sistem de sănătate .. sănătos. 

Astfel, afirmăm cu succes că în Romania avem un sistem sanitar defensiv – „Medicina Defensivă”. 

În timp ce mobilitatea este în creștere, dacă nu luăm măsuri concrete din timp ne vom bloca, exact cum se blochează azi UPU.  

Avem nevoie de sisteme și politici care utilizează API-uri deschise și alte tehnologii de partajare, care să deschidă oportunitatea inovației și interoperabilității. Trebuie un reset la actualul sistem de sănătate chiar și în pandemie”, a mai spus Horea Timiș. 

Recomandările redacției