analizeMedicii de familie recomandă populaţiei efectuarea unui grup de analize periodice, cu ajutorul cărora poate fi monitorizată starea de sănătate şi pot fi tratate rapid afecţiunile depistate încă de la debut, comparativ cu bolile care sunt descoperite în stare avansată.
Medicii consideră că ar fi foarte bine dacă programul naţional de vaccinare anti-HPV ar funcţiona în continuare. „Vaccinul nu previne doar cancerul de col, ci şi numeroase leziuni precanceroase şi extrem de multe boli care dacă nu sunt tratate duc la afecţiuni mai grave şi mai costisitoare“, declară dr. Călin Ardelean, din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Arad. Astfel, Testul Papanicolau este o analiză foarte importantă şi este şi gratuită. Femeia trebuie să se prezintă la medicul de familie, iar în urma unui control general, care presupune printre altele luarea tensiunii, specialistul va face o trimitere pentru efectuarea acestui set de analize. Medicii recomandă realizarea testului o dată pe an, tuturor femeilor.
Măsurarea glicemiei este un alt test simplu, care se recomandă a fi efectuat dimineaţa înainte de masă, deoarece în acea perioadă nivelul glicemiei din sânge este mai ridicat. Nivelul glucozei din sânge poate varia în funcţie de mai multe aspecte, printre care dieta, activitate fizică sau diferitele boli de care suferă bolnavul.
Hemoleucograma este o analiză a sângelui care oferă informaţii despre numărul de globule albe şi roşii şi cantitatea totală de hemoglobină. Testul furnizează diagnostice pentru numeroase boli.
Sumarul de urină este analiza care poate depista diabetul zaharat, insuficienţa renală sau infecţii ale căilor urinare.
Medicii mai recomandă şi lipidograma, care măsoară nivelurile colesterolului, precum şi nivelul trigliceridelor din organism.

Recomandările redacției