IMG_2146Afirmaţia unui medic ortoped în timpul unei şedinţe a Consiliului Judeţean de la începutul săptămânii a declanşat o amplă anchetă la Spitalul Judeţean. Din dorinţa de a-şi putea ajuta mai bine pacienţii, acesta a afirmat că un aparat Rontgen folosit pentru efectuarea unor radiografii este depăşit şi că nivelul de radiaţii emise este de şase ori peste limita legală. Declaraţia sa a fost urmată de un val de verificări în spital, în urma cărora medicul a afirmat că a vorbit generic despre situaţia de la secţia unde lucrează, dar că într-adevăr, secţia are nevoie de acel aparat.
Spitalul Judeţean Arad are nevoie de investiţii serioase. Din acest motiv, Consiliul Judeţean va investi în acest an 1,2 milioane de euro pentru  dotarea cu aparatură a secţiilor. Specialişti din rândul medicilor spun că pare că este o enormă, dar că atunci când vine vorba despre necesar, investiţia nu este mare deloc. Nu e atunci de mirare, astfel, că fiecare medic, luptă să obţină măcar o parte din aparatura pe care şi-o doreşte de ani de zile.
Un caz concret vine de la secţia de ortopedie care a cerut din acest motiv un aparat de radiologie mobil pentru că aparatul vechi a împlinit deja 12 ani şi este depăşit moral. Ca să fie sigur că îl va primi, medicul ortoped a susţinut în faţa şefilor de la judeţ că actualul aparat e un risc pentru pacienţi din cauza radiaţiilor. A fost contrazis însă de şefa secţiei de la radiologie. „Nu lucrăm cu aparate care nu au verificările la timp. Aparatul despre care vorbim este unul ce are toate verificările, s-au făcut măsurători ale radiaţiilor şi totul este în regulă. Nimeni nu dă o aprobare pentru a se folosi un aparat ce este periculos pentru populaţie. E adevărat, este vorba despre un aparat mai vechi, fabricat în anul 2001, dar acesta este funcţional şi nu are probleme”, a precizat medic Oana Amza, şefa şecţiei de Radiologie.
Din banii pentru investiţii la spital urmează să fie achiziţionate 21 de aparate noi. Cum lista de aşteptare este lungă, medicii exagerează une­ori. Este singura explicaţie găsită de către şefii Spitalului Judeţean. „Nu ştiu pe baza căror măsurători ori probe s-a axat declaraţia medicului care a spus că aparatul depăşeşte de şase ori limita de radiaţii. Probabil îşi doreşte foarte mult ca secţia pe care munceşte să fie dotată corespunzător şi astfel să fi făcut această afirmaţie”, a precizat medicul Adrian Wienner, director me­dical, purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean Arad.
Luat la întrebări, medicul ortoped recunoaşte că a exagerat referitor la nivelul radiaţiilor emise de aparatul cu pricina, dar spune că nu a cerut nimic ieşit din comun.  „Îmi retrag cuvintele şi fac precizarea că am afirmat acele lucruri generic. Am vrut să spun că de fapt acel aparat radiologic este unul depăşit şi că avem nevoie serioasă de unul nou. Nu am cerut nimic extravagant ori luxos. Avem nevoie de un aparat care este important pentru pacienţi. Acesta a fost şi motivul pentru care am fost invitaţi la şedinţă pentru a spune ce necesităţi avem pe secţii”, a precizat Dan Fruja, medic ortoped.
Medicii arădeni speră că anul acesta vor avea parte de investiţii serioase în aparatură. Nevoile sunt multe, iar banii trebuie împărţiţi atent pentru a ajunge la toată lumea. Cei care au cea mai multă nevoie sunt pacienţii care ajung la spital pentru îngrijiri.

Recomandările redacției