Mărturisiri halucinante din partea cadrelor medicale din Spitalul Județean Arad. Sunt experiențe ale unor asistente și medici care reclamă că lucrează sub tensiune, că s-au ascuns multe nereguli și că sunt tratați sub demnitate de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică.

Potrivit unor cadre medicale care au insistat să-și păstreze anonimatul, „pacientul zero“ de la Spitalul Județean, nu ar fi fost bărbatul din Ineu decedat săptămâna trecută, nici pastorul Ioan Șerban, ci un bărbat despre al cărui caz nu s-a vorbit. Dincolo de toaste acestea, unii medici spun că pe spital nu este stabilită nici acum o strategie de gestionare a siuației.

Leziunile pulmonare, indicator tipic la suspecții ajunși pe spital

Acestea sunt mărturisiri infirmate de unele autorități, dar vehiculate din mai multe părți. „Pacientul zero“ s-ar fi prezentat în urmă cu ceva timp la Județean, cu acuze tipice simptomatologiei de infectare cu coronavirus.

Mai grav de atât este că și în cazul acestuia (n.a ca și în alte cazuri relatate de mass-media arădeană) nu s-a respectat o procedură eficientă de izolare, personalul fiind expus. Asistentele susțin că la Secția de Radiologie, unde sunt trimiși pacienții cu suspiciuni – se observă leziuni tipice infectării cu coronavirus, care se disting clar de alte afecțiuni pulmonare.

Inițial nu am avut echipamente, decât mască și halat. Acum s-au primit, dar se dau cu insistențe, tot cu discuții. Înțelegem că trebuie avut grijă de stoc însă totuși… Luni a fost iar dezbatere cu scântei la Județean, tot pe tema echipamentelor de protecție. Pentru că oamenilor le este frică să lucreze neprotejați și s-au cerut ca anumite echipamente să fie schimbate după expunere. Pentru asistente există mască 3M, ochelari și halat mai bun, într-adevăr. Dar până acum, numai în anumite cazuri am primit echipament ca la carte. Mă refer…când s-au luat la investigație anumite persoane…

Au venit până acum multe persoane cu simptome de coronavirus, cu dureri abdominale, cu tuse, iar la radiologie, în anumite cazuri se vede că este vorba de COVID-19. Nu s-a informat personalul în legătură cu faptul că sunt suspecți. Se văd anumite opacități la plămâni, care nu sunt întâlnite în alte afecțiuni pulmonare. În pneumonie, urmele sunt localizate la plămâni, nu diseminate. Aspect asemănător cu aspectul plămânilor unei persoane infectate de COVID-19 este întâlnit rar, în silicoză, ori la persoane care lucrează în mină, “, mărturisește un cadru medical arădean, din Spitalul Județean.

Pacienți mincinoși, cadre medicale netestate

Unele cadre medicale susțin că s-au comis erori și au fost nereguli, îndeosebi atunci când multe persoane cu suspiciuni au fost preluate pe spital, fără a li se face teste și fără izolare bună. Cert este că nimeni nu-și asumă însă neregulile.

Șapte doctorițe de pe UPU și-au dat demisia. Au demisionat de frică. Se apropiau de vârsta de pensionare și au preferat să renunțe pentru că, datorită vârstei erau într-o grupă de risc. Au plecat adevărați profesioniști, buni diagnosticieni. Fiecare au acasă familie, soți, copii, părinți și le-a fost frică să nu îi îmbolnăvească.

Până săptămâna trecută, n-am avut echipamente, n-am fost îmbrăcați conform. Unii suspecți n-au fost izolați optim când au ajuns la noi. Mulți pacienți n-au declarat că s-au întors din «zone roșii» din Italia.

Există mulți colegi netestați, care au intrat în contact cu pacienți. Ne-am întâlnit pe ture toți, deci suntem contacți toți“, a declarat un cadru medical.

Contacte care nu mai pot fi urmărite

Mărtusiri șocante au fost făcute și pentru posturi centrale de televiziune. „Comunicarea cu conducerea spitalului nu este deosebită. Am avut colegi pozitivi la COVID-19, care nu au spus la nimeni. S-au izolat și nu au mai vorbit cu nimeni. Poate…nu știu…li s-a spus să nu agite spiritele. În legătură cu Ineul, se vehiculează că, soțul unei asistente medicale și-ar fi pierdut viața la scurt timp după ce, soția lui, a îngrijit persoană cu suspiciuni de coronavirus. „Domnul de la Ineu a intrat în contact cu multe persoane. De la Ineu au venit foarte multe cazuri de acolo. Am avut șase pacienți într-o zi de la Ineu. (…)Credem că primul pacient zero a fost un șofer de tir, întors din Italia, cu tulburări gastrointestinale“, a fost declarația unui cadru medical arădean, dată pe postul TV Antena 3.

Cadre medicale acuză că, directorul DSP, Constantin Cătană le vorbește urât, fără respect atunci când solicită materiale de protecție. Spun că și pe perioada așteptării rezultatelor la testare au primit răspunsuri evazive și au fost repeziți de reprezentanții DSP.

Redăm un fragment din declarația de luni a lui Gheorghe Domșa, cel care conduce Grupul de Suport pentru Spitalul Județean: „Din punctul mediu de vedere nu există piedici ca medicii, asistentele, personalul auxiliar să se exprime. Ce bine ar fi să se și spună cine le interzice. Deși nu cred că sunt probleme de acest gen.

Din fericire, Spitalul Județean are acum mai multe dotări și echipamente de protecție însă, autoritățile recunosc că sunt necesare demersuri continue pentru stocare. Din păcate însă, Aradul pierde doctori și asistente, tocmai când situația îmbolnăvirilor escaladează.

  • Alex spune:

    Doctorii si asistentele sunt atacti in presa locala pt ca refuza sa mearga la moarte sigura. Poi ce, suntem in ani 1800? Statul are 2 miliarde sa cumpere avioane de lupta sa ne razboim cu mama lui Mihai Viteazu, dar nu au bani de costume si masti?

    Voi cei care ii atacati, ia dezbracati va la chiloti sintrati in sali pline cu pacienti infectati. Jucati voi ruleta ruseaca. In 2020 medicina se face alfel. Traim intr o tara plina de vile si Lamborghini iar noi nu avem bani de un costum de plastic pt asistente?

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției